13 нови семейства ще се родят в Казанлък до края на месец август.
С най- много „Горчиво“ и „оттук до края на света“ са двете задаващи се съботи на август- 10-ти и 17-ти, когато 10 двойки ще сключат граждански бракове, съобщи Пламена Терзиева,служител в отдел „Радостни обреди“ на Община Казанлък.
Две други сватби са нарсочени за 18-ти август и една за последната неделя на този месец, известна още като „Неделята на Лятото“- 25-ти август.


Според Терзиева, в последните години сезонът на сватбите, също като сезонът на лятото е леко „бъгнат“, тъй като се е изместил с два месеца назад.
Ако допреди 10 години най предпочитани за сватби са били месеците от май до юли включително, сега наай- желаните месеци за бракосъчетания са август и септември. Едно от обясненията за промяната в предпочитанията са емигрантските процеси и масовите почивки през август и септември за голяма част от българските гастербайтери.
Тенденцията се потвърждава и от факта, че от сключените от началото на тази година до момент 176 граждански брака, основната част от тях са т.н „бързи бракове“, без официалности, много гости и трапези, само с длъжностно лице и най- мнаго родителит на младоженците. Често дори и те отсъстватот събитието.
Втори по дял в браковете са пресъставените бракове от чужбина, на жители на общината.


Наситен сватбарски ще е следващият месец септември, за който отсега има насрочени 15 сватби. Сватбени церемонии са планирани за 1,6,7,14 и 22 септември.
В тази статистика не са включени евентуалните „бързи бракове“, които обикновено са от днес за утре или най- много до края на седмицата.


Между 230 и 300 е броят на гражданските бракове в община Казанлък в последните десетина години. Той е средно два пъти по-малък от броя на новородените в общината.
През 2018 г. в област Стара Загора са регистрирани 1 157 юридически брак, със 106 повече спрямо предходната година. Три четвърти от всички регистрирани бракове (853) са сред населението в градовете. През 2018 г. средната възраст при сключване на първи брак за мъжете и жените в България е съответно 31.8 и 28.6 години. Сключилите брак през 2018 г. във възрастовата група 25 – 34 години са 48.4% за мъжете и 46.4% за жените.За 85.4% от жените и 84.6% от мъжете, сключили граждански брак през 2018 г., той е бил първи.