Храмов празник отбелязва днес една от 4-те казанлъшки църкви- православната църква „Свети пророк Илия“. Тази година, освен патронен, празникът е юбилеен- навършват се 150 години от създаването на храма.
Големият ден ще се отбележи с тържествена Света литургия,отслужена от свещениците в храма и гости от Старозагорската митрополия. За всички миряни, уважили празника, е приготвена и почерпка за здраве след службата.
За юбилея си храм „Свети пророк Илия“ грейна в нова премяна. С помощта на дарители, бе подновена в голяма степен църковната утвар.
15 хиляди лева дари групата от общински съветници „Експерти за Казанлък“ на храма, за закупуването на 7 нови полилея. 170 лампи на тези нови полилеи придават нов блясък на храма.
Желаещите да подпомогнат подмяната на църковната утвар, могат да се информират за съответните нужди от свещениците в храма, като се свържат с отец Николай - 087 770 25 25
Досегашната е на 105 години и ще бъде дарена на други, нуждаещи се черкви.
Храмът "Свети Пророк Илия", е първият православен храм в Казанлък. Построен е около 1812 година. За да не дразни османлиите, над земята бил само покривът му, а във вътрешността му се слизало по 12 стъпала. Когато броят на българите в най-старата казанлъшка махала - Куленската, се увеличил значително и малката църквичка, която била построена там станала тясна, било решено на нейно място да бъде построена нова църква. Значителна морална и материална подкрепа за градежа й оказват братята Бозвели.
Новият строеж, ръководен от майстор Йосиф, бил готов през 1865г. Църквата имала 5-метров купол с 12 прозорци и почти двуметров железен кръст. В следващите години иконите изработил известният възрожденски художник от Чирпан Георги Данчов - Зографина и на 30 декември 1872г митрополит Иларион Макариополски извършил освещаването.
През август 1877г църквата бил напълно опожарена от турските войски, които преди това убили вътре и около него десетки християни. Възстановявана е продължително и с много трудности до 1936г, когато нов пожар нанася огромни щети. Оцеляват единствено великолепните работи по купола "Господ Саваот" и "Четиримата евангелисти", дело на известния по това време казанлъшки художник Иван Енчев - Видю.
Днес църквата "Свети пророк Илия" е една от най- гиздавите и посещавани черкви в Казанлък, предпочитано място за венчавки и кръщавки.