Гватемалец избра Казанлък за своя вечен обет
На 15 август, на големия християнски празник Успение Богородично, в казанлъшкия храм „Свети Йосиф”, който се обслужва от Католическата монашеска общност „Салезиани на Дон Боско”, един млад мъж – Брандон Хомеро Фигуероа Гонзалез от Гватемала, положи своя вечен обет за служба пред Бога и грижа за ближните. Брандон е студент в Салезианския папски университет в Торино, но от близо 2 години е в Казанлък, за да изпълни своята духовна практика. Затова и за полагането на вечните си обети в монашество той избира града на розите. След церемонията младият мъж благодари за подкрепата на духовните си братя и приветства всички присъстващи на български, италиански и чешки език. След посвещаването си в тайнството, Брандон Хомеро се връща отново в университета в Торино, за да завърши своето обучение. А после ще поеме нелекият път на обгрижване и духовно образование на деца в бедност и риск, основно от ромски произход.
За ритуала по полагане на вечни обети, който се състоя навръх Успение Богородично, в Казанлък дойде апостолическият епарх монсеньор Христо Пройков. Обетът за послушание, бедност и чистота младият мъж даде още пред отец Мартин Хобза, заместник на предстоятеля на общността „Св. Франциск Салски”, пред отец Петър Немец и Петър Цвъркал от храм „Св. Йосиф” в Казанлък, пред свещеници от общността „Салезиани на Дон Боско” в Стара Загора, София и други градове, братя и сестри от Чехия, Словения, Словакия.

На тържественото и вълнуващо събитие присъстваха много миряни, както и деца от ромски произход от населени места в Старозагорска област, за които отците салезиани полагат грижи за тяхното възпитание и образование. Децата бяха подготвили и кратка театрално-музикална програма за присъстващите духовници и миряни.