Грипната епидемия продължава в Старозагорска област

Грипната епидемия в област Стара Загора остава в сила, съобщава Регионалната здравна инспекция в областния град. Остават в сила и противоепидемичните мерки за лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, както и филтрите в детските заведения.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в периода 29 януари – 4 февруари 2018 г. започва плавно да спада, но все още се намира в рамките на епидемичните стойности за област Стара Загора – 330,94 на 10 000 население. В периода на обявяване на епидемията преди две седмици нивото на заболеваемостта бе 277,27 на 10 000 души население, а през следващата седмица - от 22 до 28 януари, заболеваемостта достигна рекордното ниво от 395,88 болни на 10 000 души. През третата седмица от грипната епидемия в област Стара Загора, се забелязва спад, но недостатъчен за отмяна на епидемичната обстановка.

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора продължава осъществяването на контрол на детските заведения за недопускане на болни деца и персонал, както и за спазването на противоепидемичения режим в лечебните и здравните заведения.