Гражданите без валиден личен документ могат да си извадят такъв до края на седмицата

Българските граждани, които нямат с валиден личен документ, могат да си извадят такъв до края на тази седмица или в изборния ден на 27 октомври, съобщава министерството на вътрешните работи, което е създало необходимата организация предвид предстоящите местни избори. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта на желаещите да гласуват ще бъде дадено необходимото удостоверение, допълват от ведомството.

Ще бъде ускорено издаването на лични карти на гражданите, които вече са подали заявления за нова лична карта, или ще бъде издадено удостоверение за изгубен или откраднат документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 година, по искане на хората ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо те да подадат искане в полицейското управление за дните от 22 октомври до 26 октомври, както и от 8.30 до 17.00 часа на 27 октомври.

При провеждане на втори тур на изборите за кметове на 3 ноември ще се издават нови удостоверения от 29 октомври до 3 ноември, включително.

Източник: bnr.bg