Грамоти за казанлъчани по случай 123 години от рождението на Никола Гешев

Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков” ще отличи двама казанлъчани по случай 123 години от рождението на Никола Гешев, български полицай, работил в периода между двете световни войни. Наградените са Васил Пейчев, бивш заместник-началник на РПУ-Казанлък и Владимир Василев, бивш районен прокурор на Казанлък, съобщи председателят на Комитета Йордан Маринов. И двамата получават грамоти за участие в изграждането на българската демокрация и национална сигурност, уточни Маринов. Награждаването ще се състои в Казанлък на 13 април 2019 година, в деня на рождението на Никола Гешев.

Никола Гешев е роден през 1896 година в София в семейството на столичен нотариус Христо Гешев и Райна Манолова. Семейство Гешеви има 6 деца - Бонка, Емануил (Манчо), Никола, Елена, Стефанка и Георги. Емануил Гешев е сред основателите на ФК „Славия”, а Георги Гешев е първият национален шампион по шахмат, носител на 4 поредни титли между 1933 и 1936 г.

През 1974 г. семейната къща в София е завещана от Елена Гешева на Българската федерация по шахмат. През по-голямата част от съзнателния си живот Никола Гешев остава заклет ерген. Единствената голяма любов е колежката му Веселина Добрева. Връзката им се задълбочава през 1936 г., но двамата се венчават едва през май 1944 г.

Никола Гешев е считан за полицай Номер 1 в България в периода между Първата и Втората световни войни. За времето1941-1944 г. е началник на отделение „А“ на Обществена безопасност в Дирекцията на полицията, отговорно за борбата срещу нелегалната по това време Българска комунистическа партия.

Смята се, че Гешев е разполагал с широка агентурна мрежа, състояща се от 186 агенти в средите на комунистическата партия, включително на най-високо ниво – ЦК.

Съществуват три основни версии за съдбата на Никола Гешев след 9 септември 1944 г. Първата – официалната, че е убит при опит да избяга в Турция при границата в района на Свиленград на 9 септември 1944 година следобед. Гробът съзнателно е оставен неизвестен, за да не става обект на поклонение. Втората, че е убит при Куклен чешма южно от Пловдив на 9 септември 1944 година. Третата, че е останал жив, успял да премине в Турция, живял до дълбока старост, вероятно в Мюнхен и дори, че е бил преподавател в Школата на КГБ в Москва, показва справка в Уикипедия.
Единствената жива днес наследница на Никола Гешев е правнучката на брат му - Анна Емануилова Гешева.