Глоба за домакинства, отказали да се преброяват? НСИ се нуждае от още 4300 преброители. Преброяване на населението ще се извърши през септември. Страната ни ще бъде разделена на 40 000 преброителни участъка. Във всеки един от тях има 120 жилища.
"Участъците са твърде различни, защото населението не е правилно разпределено на територията на страната... На 7 септември ще отворим електронна система и хората ще могат да се преброят чрез онлайн въпросник. Това ще продължи до 17 септември. Един член на домакинството трябва да се регистрира в системата и да го попълни. Данните се проверяват в регистрите на МВР, за да няма злоупотреби. Всички, които са избрали да се преброят електронно, ще получат уникален код, който трябва да бъде предаден на преброителите. От 18 септември до 3 октомври преброителите ще обходят всички жилища", обясни Магдалена Костова, директор Социална и демографска политика, НСИ.
По думите ѝ преброяването с хартия е доста по-бавно, защото преброителят трябва да изчете въпросите на всяко домакинство. И допълни, че преброяването е задължително. "В Закона за преброяването е предвидена глоба от 160 лв. за домакинствата, отказали да участват", поясни тя.

VESTI