Габриела и Анатоли от Механото са най-добрите млади заварчици в България

Габриела Попова и Анатоли Иванов се са най-добрите млади заварчици на България, като за пореден път потвърдиха отличното представяне на казанлъшката ПГ „Иван Хаджиенов“ на националното състезание "Най-добър млад заварчик", което се проведе миналия уикенд в Перник. Двамата хаджиеновци ще представят страната ни и на международно ниво, където сили ще премерят най-добрите в заваръчните дейности младежи, а състезанието ще се проведе след месец в Чехия.
11-класничката Габриела Попова стана първа в дисциплината Миг-Маг (заваряване с топим електрод в активен защитен газ). Предните две години в тази област първо и второ място в същата надпревара спечели Катрин Евтимова, която завърши професионалната гимназия през миналата година. Анатоли Иванов стана първи в ръчното електродъгово заваряване, където от предходните две години има спечелени две втори места. Миналата година само няколко точки, не му достигнаха за да спечели състезанието.
През 2023-та Анатолий и Катрин взеха участие и в международното състезание за млади заварчици, което се проведе в германския град Есен. В края на годината пък той и Габриела участваха в онлайн конкурс по заваряне, с китайски организатори. В Перник хаджиеновци представиха и изработената от тях артинсталация, която включва изработена от стомана отворена книга и абитуриентска шапка, с емблемата на Механото.
„Изключително съм доволен от представянето ни“, заяви преподавателят по професионална подготовка в ПГ „Иван Хаджиенов“ Петър Ганчев. „Много допълнителни часове по заваряне и с помощта на фирми от региона, учениците успяха да постигнат това престижно представяне, но още няма време за отпускане. Сигурен съм, че тези успехи на хаджиеновци ще продължат и в следващите години“, допълни той.