Финландци демонстрираха нова бойна машина за пехотата
Нова бойна машина за пехотата, производство на финландската фирма PATRIA бе демонстрирана на казанлъшкия военен полигон „Тюлбето“. Демонстрациите са първи по рода си у нас Пред представители на различни български фирми, медии и военни, финландските специалисти показаха възможностите на бойната машина.
От три седмици представители на фирмата, начело с вицепрезидента отдел „бизнес клиенти“ Марку Койвисто демонстрират пред представители на отбраната, военни и потенциални бизнес партньори възможностите на бойната модулна машина за пехотата.


Финландската фирма, която е водещ доставчик на продукти и услуги за отбраната, сигурността и авиационната поддръжка, е лидер за последното десетилетие на пазара на модерни бронирани мощности 8х8, които съчетават в едно качества като: висока защита, проходимост, мобилност, удобство и огнева мощ.
На казанлъшкия полигон присъстващите имаха възможност да наблюдават бойните възможности на машината, боравещи с различни оръдия от 30 до 120 милиметрови и поразяващи различни цели. Най- смелите имаха възможност сами да пробват възможностите на новата бойна модулна машина.
Едно от предимствата на представената нова бойна техника е, че тя може да работи с различни типове оръжия.Друго нейно предимство е и възможността за работа по Източен и Натовски калибър на въоръжение. Бойната модулна машина е изключително мощна, двигателят й е на фирмата „Скания“ и е от 600 конски сили и 405 киловата.
До момента повече от 4 500 единици от новата бойна машина за пехотата, са били договорени и предоставени на седем различни държави. Модулното семейство бойни машини АMV е с доказан боен опит и е част от оборудването на войските в Афганистан.Новата бойна машина е разработвана в продължение на 20 години и непрекъснато се доусъвършенства технологично. Стремим да отговорим на всички изисквания на своите клиенти, съобщи Анти Хуусконен - вицепрезидент в отдел „Бизнес развитие“.
От 2003 година финландската фирма, която произвежда и части за самолетите Еърбъс А 380 има свой завод в Полша, където две години по-късно излиза и първата бойна машина оттам. Подобен е моделът, който създават и в Хърватия, Словения, Южна Африка.
Финландската фирма PATRIA има намерение да се включи в модернизацията на сухопътната техника на Българската армия, като участва в процедурата за избор на доставчик за нови бронирани модулни машини за пехотата, както и да работи с български фирми, бе съобщено на пресконференцията днес в Казанлък.
Намеренията си финландците са обявили и по време на проведения в София „Ден на индустрията“, където представители на компанията са провели поредица срещи с български фирми, представители на Министерството на отбраната и военни.
Ако фирмата бъде избрана за изпълнител, планира да изгради производствени мощности в България, с цел да произвежда сухопътни бойни машини с PATRIA AMV, съвместно с български фирми. Възможни са и кооперирания в сферата на металургията, машиностроенето, електроиндустрията, системи за компоненти, сглобяване на части и логистична подкрепа.

сн: Фрогнюз

В случай на успешен технологичен трансфер, България ще има възможност да създаде собствена продукция и да продава бойни машини на трети страни. Не без значение е и възможността за независима поддръжка, контрол при кризисни ситуации, по-добра логистика и печалба за българските фирми.

Днешните демонстрации на новата бойна модулна машина за пехотата бяха направени с арсеналски боеприпаси.
По време на тридневния си престой в Казанлък, представителите на PATRIA посетиха и "Арсенал". Музеят там силно ни впечатли, както и факта, че във фирмата работя три пъти повече хора, отколкото в нашата, фирма с история и традиции е, каза специално за zakazanlak.bg Марку Койвисто.
В "Арсенал"-Казанлък се произвеждат неща, които ние харесваме, допълни той.
С представители на фирмата са водени и разговори за евентуални бъдещи партньорства.