С три знакови събития казанлъшкото село Енина отбеляза своя патронен празник – Света Петка. Началото бе поставено с издигане знамето на населеното място, като проектът е на Калоян Кисьов, един млад и обещаващ талант от Казанлък. Пилонът, върху който се развя знамето на село Енина, е дарение от коалиция „Алтернативата на гражданите” и с това се допълва знаменния ансамбъл от българския трикольор и флага на Европейския съюз.

Знамената са подредени по протокол, а новото попълнение е одобрено от Обществения съвет на село Енина. Основният фон е бяп и върху него е изобразен гербът на населеното място. Знамето е издържано естетически в бяло, синьо и зелено, каквото е и селото - красиво, зелено, чисто, привлекателно.

Вторият важен момент в тържествата по случай Света Петка е издигането и освещаването на кръст в едноименната местност „Кръстът”. Той е изработен от метал от жителите на селото Димитър Василев, Динко Казаков, Иван Зъбов, Бончо Зъбов, Енчо Янчев, Радослав Филев и Андрей Карагьозов. Кръстът е поставен на мястото на съществуващ преди много години, направен от камък

Третото събитие в празничния ден е раздаването на курбан за здраве и благоденствие на енинци и техните гости. Курбанът е осигурен от Кооперацията в село Енина, Георги Андреев и Антони Гавраилов.
За пореден път коалиция „Алтернативата на гражданите” подкрепя инициативите на село Енина, ръководено от кмета Димитрина Дончева. През миналата година бе реновирана и осветена Часовниковата кула, а самите часовници бяха ремонтирани. След това бе направена основен ремонт на сградата на Здравната служба, а за Коледа бе монтирана богата украса и в навечерието на Святата нощ хиляди светлини огряха цялата централна част на населеното място.