На 20 май от 18 часа в музей „Ахинора“ в Казанлък се открива изложбата „И кое е родното?“, посветена на 120-годишнината от рождението на Васил Стоилов. Тя представя и неговата картина „Триптих“, на която е нарисуван и големият казанлъшки художник Иван Милев, което е единственото известно негово художествено изображение. Експозицията може да бъде разгледана до ноември. Ето как екипът на Художествена галерия анонсира артсъбитието:
През 1923 г., още незавършил своето образование в Държавната художествена академия в София, на последните страници на своя дневник Иван Милев ще се запита „Има ли изкуство в България?“. Текстът е своеобразна критика към създаденото след края на Първата световна война Дружество „Родно изкуство“. Иван Милев е категоричен в позицията си: „За художника, струва ми се, никога не би важало какъв е той – дали импресионист, символист или експресионист – когато той чертае своя път. Той не се справя даже с тия или ония школи и направления, защото изкуството само по себе си не е школа, не търпи школа и път и всевъзможни изтъркани морали, които трябва вече да се запратят в архивите на забвението. Но нещастната публика колкото и лоша да бъде тя, все пак стократно е нещастна. Големите от „Родно изкуство“ които командват и критика и пазар у нас, всеки ден с критиките си плашат тая публика – плашат я от новото, плашат я от истинското изкуство и я залисват със своите родни картини, в които много често се срещат фигури седнали на виенски столове и с парижки ветрила“.
Едва ли в момента, в който пише този текст, Иван Милев съзнава, че след три години сам той ще стане, макар и за оставащите му девет месеца живот, част от Дружество „Родно изкуство“. Неговото първо участие като новоприет член на Дружеството е в годишната изложба, която се открива на 3 май 1926 г. Сред изложителите в нея са Васил Захариев, Никола Маринов, Иван Пенков, Дечко Узунов и разбира се – Сирак Скитник.
Именно от Дружество „Родно изкуство“ през 1942 г. са и най-многобройната група от творци, селектирани да се изявят със свои творби в рамките на XXIII Международна художествена изложба във Венеция. До днес това е най-многолюдното наше национално представяне – общо 35 автори. Сред тях са Васил Стоилов, Златю Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора, Васил Захариев, Цанко Лавренов. Точно в този ред, но след повече от три десетилетия – през 1977 г., ще видим изобразени тези петима мъже в платното на Васил Стоилов, което той съвсем лаконично е озаглавил „Триптих“. Картината „Триптих“ – мащабна композиция с размери 200 х 450 см, изпълнена с акварел и гваш върху платно, още в годината на своето създаване е откупена и вписана под инв. № 1131 в колекцията на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Тя ще остане задълго в мрака на фондохранилището, за да го напусне за първи път преди само три години, когато бе показана в Националната галерия в София. Днес гостуването ѝ в Казанлък е провокирано не само от желанието ни да отбележим 120-годишнината от рождението на нейния автор, да припомним важното му присъствие на българската художествена сцена през ХХ век, но и от не по-малко специален факт. „Триптих“ на Васил Стоилов е единствената известна ни днес картина, в която е увековечен и образът на художника Иван Милев.