Отстраненият по болест от владишкия престол Старозагорски митрополит Галактион ще бъде настанен да живее в казанлъшкия девически манастир „Въведение Богородично“. Това ще стане след Гергьовден, съобщава електронното издание на в. "Монитор", позовавайки се на представител на изданието и негов разговор с новия владика на Старозагорската митрополия Киприян.

Заедно с дядо Галактион в манастира идва и по-голямата му сестра Стефка. Решението за това било на Светия Синод и е гласувано в началото на годината.

В момента дядо Галактион е настанен в митрополитския дом, за него се грижи негова близка Снежана, като грижата се поема от средствата на Старозагорската митрополия, съобщава още изданието.

На заседанието на Светия Синод от 28 март е било изчетено писмо на Галактион, в което той възразява срещу изпращането му в девическия манастир, но членовете на църковното ръководство са го оставили без внимание. Като абсурдни спекулации митрополит Киприан определил пред изданието твърдения в електронни издания, че предшественикът му поискал възстановяване на поста.

„Дядо Галактион през цялото време мълчеше, писмото прочете госпожата, която го придружаваше. Членовете на Синода препотвърдиха решението си за манастира, очаквам назначената от мен комисия да докладва на какъв етап са ремонтите във владишкото крило.“, допълнил Киприан. Той уточни че при разглеждането на тази извънредна точка в дневния ред са присъствали всички членове на старозагорския епархийски съвет.

Отстраненият по болест Старозагорски владика Галактион се разболя след като „Мерцедесът“, с който се возеше катастрофира на 21 май 2015 г. в Свиленград, тогава той счупи ръка, а две седмици по-късно, на 8 юни прекара и тежък исхимичен инсулт. На няколко пъти му бяха инжектирани стволови клетки в Русия, но здравословното му състояние продължи да бъде критично.На 28 септември 2016 г. Светият Синод реши да го отстрани от длъжност като му остави титлата „бивш старозагорски владика“ и назначи за временно управляващ Западно- и средноевропейски митрополит Антоний, който организира избора за нов водач на митрополията.

Интронизацията на митрополит Киприан беше на 17 декември 2016 година. Година по-късно той бе назначен и за официален говорител на Светия Синод.