Шест училища в България, две от които са в Казанлък, са включени в националната инициатива „Светилник” за 2022-2023 година за създаване на собствен училищен химн. За това информират организаторите – Сдружението на автори и композитори „Музикаутор” при старта на второто издание на инициативата, което се провежда под мотото „Към светли бъднини вървим!“.

В първия сезон на „Светилник” бяха отпуснати средства от Културния фонд на „Музикаутор”, с които бяха реализирани шест химна за училища от град София. Във втория сезон са включени нови шест училища от Кюстендил, Стара Загора, Казанлък, Благоевград и София. Само в Казанлък има не едно, а две включени училища, които имат възможност да получат свой химн. Това са СУ „Екзарх Антим I" и ОУ „Георги Кирков“.

Шестте нови училища са избрани сред близо 30, които са кандидатствали за грант в размер на 7000 лева, с който да обезпечат процеса по създаване на новия си химн. При определянето им водещ критерий за "Музикаутор" е бил потенциалът на всяко от тях да се справи с проекта, тъй като той ангажира усилията на редица участници. Подбраните училища са активни, участват в проекти, реализират доброволчески инициативи, провеждат не само класни, но и множество извънкласни дейности.

"Музикаутор" финансира и организира създаването на химните, като за творческите екипи от автор на музиката, автор на текста и автор на аранжимента са предвидени парични възнаграждения. Всеки автор в творческия екип трябва да е член на „Музикаутор” или е подал заявление за членство, е едно от изискванията, а екипът трябва да е съставен от минимум двама членове.

Ръководствата на избраните училища обявяват конкурси за творчески екипи, които да създадат подходящ химн за всяко едно от тях.

Крайният срок за подаване на заявления е 17.00 ч. на 14 декември 2022 г.

След като бъдат създадени, химните ще бъдат представени на празничен концерт за малки и големи в края на учебната 2022/2023 година.