Държавни отличия за Руси Чанев и Иван Иванов

Правителството предлага Руси Чанев да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен, а Иван Иванов - с орден „Стара планина“ - първа степен

Министерският съвет реши на заседанието си от 11 ноември да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Руси Чанев и Иван Иванов за особено значимите им заслуги в областта на културата и изкуството.

Руси Чанев е изтъкнат драматичен и филмов актьор и сценарист. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при професор Боян Дановски (1963-1967). Работил е в редица театри. Член на Съюза на артистите в България и на Съюза на българските филмови дейци. В 30-годишната си актьорска кариера е изиграл над 100 роли в театъра и телевизията. Най-известните му филмови роли са в „Авантаж" (1977), „Осъдени души" (1975), „Време разделно" (1988), „Кръвта остава" (1980) и „Мера според мера" (1981).
Носител е на множество театрални награди. Съсценарист е на филмите „Мера според мера", „Авантаж" и „Хъшове“.Иван Иванов завършва специалност „Режисура" в световноизвестната полска киноакадемия в гр. Лодз в класа на прочутия Анджей Вайда през 1967 г. Негови състуденти са К. Зануси и К. Кешловски. Реализирал е като кинорежисьор над 20 пълнометражни игрални филма, сред които „Звезди в косите, сълзи в очите" и „Черните лебеди", „След Края на света", „Пътуване към Йерусалим" и „Българска рапсодия", сериала „Приключенията на Един Арлекин". Филмите му се отличават с аналитичен подход, високи стандарти, професионализъм и изискан вкус. В тях участват плеяда от големи български актьори като Петър Слабаков, Николай Бинев, Леда Тасева, Георги Калоянчев, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, в режисурата му са повярвали световни звезди като Арманд Асанте и Удо Киир.