Младежи от град Шипка, заедно с кмета Василка Панайотова и нейния екип, почистиха района около известната с лековитата си вода чешма „Светицата”. Инициативата е част от кампанията „Аз обичам, пазя и чистя Шипка”, която кметството в града организира вече няколко години. Младежката инициатива в топлия февруарски ден поставя началото на тазгодишната кампания за чист и приветлив град Шипка.


Младите шипченски доброволци събраха доста голямо количество отпадъци от пластмаса, стъкло, хартия и други непотребни вещи, изхвърлени от недобросъвестни хора, които са идвали на чешмата. Те поставиха и табелки, призоваващи за опазване на околната среда. Оформена бе и цветна леха.


Чешмата е построена преди повече от 60 години. През 1958 г. шипченецът Слави Куцаров сънува Св. Богородица, която му казва, че трябва да построи чешма с корито на това място. Заедно с младия тогава Христо Карацанов запретвали ръкави и изградили днешната чешма "Светицата". Над нея пораснало дърво, т.нар. "светишки" габър. На него болните закачат "нишани" - парчета от дрехи, за да се освободят от болестите си. През 2017 г. друг голям родолюбец, дългогодишният директор на Механотехникума и потомък на опълченец, Христо Гъдев поставя икона на Богородица. От тогава и до днес хората си наливат вода, отнасят я в домовете си с надежда за изцеление.

Всъщност историята на това място се крие дълбоко във вековете и е свързана с легенда за последния предстоятел на църквата на Второто българско царство Патриарх Евтимий. Преданието разказва, че след падането на Търновград под османско владичество, той бил заловен и пътят към заточението му минавал през Габрово. Бил много горещ летен ден. Краката и ръцете, оковани в тежки пранги, били в открити рани и кървели. Спускайки се по билото на Ашката поляна, а от там - до местността „Плестопът”, до която минавала рекичка, точно до днешната лековита чешма, той помолил турските войници да спрат и да починат. Патриарх Евтимий отпил от водата и измил кървящите си рани, престоявайки в реката известно време. Излизайки забелязал, че болката от раните утихнала, а самите те били завехнали. Навел се, целунал земята и изрекъл "Нека това място бъде свято".

Легендата се разнесла и се предавала от уста на уста. Местното население пълнило стомни с вода, която и до днес лекува стомашни заболявания, кожни проблеми и други.

С тази екоинициатива младежите и Кметство Шипка поставиха началото на поредица съвместни кампании през цялата 2019 година.