До 200 лева за стягане на първолак

Между 100-180 лева са нужни на родителите, за да приготвят първокласник за училище, показва справка, направена в казанлъшки магазин и книжарници.
По-голямата част от сумата - близо 100 лева отиват за закупаването на раничка, тераски, бои и други канцеларски материали, без особено разточителство по отношение на ученическата раница. Останалите 80 лева са за закупаване на нови дрешки- панталон или поличка, тениска, суичър или ризка, както и спортни обувки или сандали, с уговорката, че са от масовите магазини тип „китайски“. Ако родителите са по-претенциозни и държат на по- маркови дрехи и обувки, тогава скромните 80 лева за облекло няма да са достатъчни.
Отделно за първия учебен ден ще са нужни средно между 5 и 10 лева и за цвете или букет за учителката.


Така грубата сметка за подготовка за първия учебен ден, без закупуване на връхни дрехи и разточителство по отношение за малък ученик излиза близо 200 лева, без да се бори евентуалната нужда от закупуване на бюро и стол за ученика. Там сумата за двете неща може да стигне до 100 лева, също ако родителите са без особени претенции по отношение на качество, вид, марка.


250 лева е държавната помощ, която се отпуска за приблизително 46 хиляди бъдещи първолаци от държавата за новата учебна година. Условието е средният месечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. За 2018 г. той е увеличен.

Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта след записване на детето в първи клас е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година
Независимо от размера на тази помощ, не са редки случаите когато родители могат да си позволят далеч по - крупни суми за подготовка на бъдещия си ученик. 200 лева са раничка и несесер за моливи и химикили не са нещо, което препъва голяма част от родителите. В търговската мрежа на Казанлък могат да се намерят раници на цени от 6 -10 лева- до 130 лева. Масовата цена на раницита за училище, която купуват казанлъчани е около 35-40 лева.

На 15 септември в община Казанлък първият звънец ще бие за 680 първокласника, от които 120 ще учат в училища в населените места от общината.