Депутати и наследници почетоха паметта на избитите горяни
Народните представители от ПП ГЕРБ Антон Тодоров и Спас Гърневски, председателят на Съюза на репресираните от комунизма „Памет” Лиляна Друмева – съветник на министъра на образованието, общественици, наследници и родственици на горяните почетоха днес паметта им. Пред паметника на избитите на 1 октомври 1951 година в местността "Белите камъни" в Турийския Балкан младежи всички те се поклониха и положиха цветя. Венец бе поднесен от името на парламентарната група на ГЕРБ, както и цветя от името на Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера. Преди церемонията по поднасянето на цветята и словата в памет на загиналите бе отслужена заупокойна молитва в църквата „Свети Георги” в село Габарево. В нейния двор се намира и мраморният паметник, където са положени тленните останки на загиналите горяни, чиято възраст е била между 16 и 25 години.


Гробът на убитите бе установен в началото на 90-те години. Тогава по инициатива на казанлъшкото сдружение„Истина" костите са пренесени и препогребани до стените на храма в Габарево, който е паметник на културата.Трагичната история с младежите се е разиграла след внедряването на предател в четата им.


Паметникът представлява пирамида от бял мрамор, върху която е поставен кръст. Върху мраморна плоча са изписани имената на 15-те жертви от отряд „Никола Петков”. През месец март 1952 година са убити още двама горяни анархисти – Христо Несторов-Щахо от Павел баня и Мильо Иванов от Габарево.

Наследници и близки на борците против тотаритаризма дойдоха днес от Казанлък, Пловдив и София, за да се поклонят пред паметта на героите, за които продължава да се говори малко и предпазливо. В тази връзка Лиляна Друмева подчерта, че Съюзът на репресираните се нарича „Памет”, за да не се забравят делата на тези хора, техния идеал и саможертва и да се предава знанието за тях на всяко следващо поколение. В тази връзка Спас Гърневски и Антон Тодоров подчертаха, че е важно Комисията по досиетата да продължи да съществува и да работи, за да осветли цялата истина за тоталитарния режим.

Инициативата за почитане паметта на избитите младежи горяни е на Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков” – Казанлък, с председател Йордан Маринов.