Да се равняваме по тях!
„Да предадем на децата си, завещаната ни преди 142 години от Христо Ботев и неговите съмишленици готовност за саможертва в името на България и да осъзнаем, че несъществува сила света, която може да победи любовта към Отечеството и стремежа към свободен и независим живот! Да се равняваме по тях! „
Това призова в словото си пред паметника на Христо Ботев в парк „Розариум“ в Казанлък д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ в словото си, посветено на 142 годишнина от гибелта на революционера Христо Ботев.


Ученици от казанлъшки училища, десетки граждани, представители на делегациите от побратимените на Казанлък градове, народните представители от региона, представители на политически сили, както и групата на Експерти за Казанлък, общественият посредник Гинка Щерева, общинското ръководство на града, начело с кмета Галина Стоянова, представители на различни институции, поднесоха цветя пред паметника на поета- революционер, загинал на днешния ден преди 142 години под връх Околчица във Врачанския балкан.


Паметникът на революционера събра и почиттта на родолюбовото казанлъшко запасно воинство, както и на много казанлъчани, предпочели да отбележат днешния ден с цвете в ръка и памет в сърцето за героите.
През 2015 година членовете на групата „Експерти за Казанлък” и представители на партия „Атака” в Казанлък с председател Драгомил Иванов обединиха усилията си, за да изградят паметник на Христо Ботев в парк „Розариум“. Идеята дойде, след като в навечерието на 2 юни съветниците от „Експерти за Казанлък” дариха средства за възстановяване на Ботевия монумент в парк „Херъстръу“ в Букурещ.
Казанлъшкият паметник на войводата бе открит през октомври 2015 година.Словото на д-р Чавдар Ангелов, произнесено пред паметника на Христо Ботев в Казанлък.

Уважаеми съграждани,
Днес, 2 юни, за пореден път сме заедно, за да засвидетелстваме нашето преклонение пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.
През годините тази дата трайно остава в националния календар на българския народ. България помни и с почит произнася имената на Раковски, Хаджи Димитър и Караджата, на Васил Левски, Бенковски и Волов, Дамян Груев, Гоце Делчев и Тодор Александров.
Когато търсим най-българските, най-истинските знаци на националното ни самосъзнание, безспорно в съзнанието на всеки българин изплува едно име – това Хр. Ботев – геният на една бурна епоха. Блестящ поет и публицист, възторжен революционер, в краткия си, едва 28-годишен живот, Ботев слива думи и дела в едно, превръщайки се в символ на стремлението на българския народ към свободен и независим живот.
Толкова силни думи вече са изказани за него. Толкова много слова са сътворени! Ботев не се побира в слова и хроники, в биографии и летописи.
Затова всеки от нас го носи в сърцето си не само като неповторима личност, но и като многолико измерение за националните добродетели на българина. Сто четиридесет и две години след неговата гибел ние продължаваме отново и отново да намираме в образа му, пример и опора в ежедневните си битки за извоюване на по-добър и сносен живот.
Изправени пред новите предизвикателства на съвременния объркан и раздиран от религиозни, етнически, културни, социални и икономически противоречия глобален свят, всяка година на 2 юни, ние трябва смирено да сведем глави пред подвига и саможертва на всички герои на нашата национална революция, българските опълченци, дейците и защитниците на Съединението, българските воеводи и комити в Македония, Одринска Тракия, Добруджа и Западните български покрайнини, на десетките хиляди генерали, офицери, подофицери и войници от славната Българска армия, дали живота си за обединението и независимостта на българския народ по време на войните за национално обединение.
Отдавайки заслужена почит на всички тях, днес, повече от всякога, трябва добре да помним, че запазването на националното единство, съхраняването на националната ни идентичност и историческата памет за славното и изпълнено с превратности минало на нашата Родина са единствената сигурна гаранция за постигане на днешното и бъдещо добруване и напредък на българския народ. Да предадем на децата си, завещаната ни преди 142 години от Христо Ботев и неговите съмишленици готовност за саможертва в името на България и да осъзнаем, че несъществува сила света, която може да победи любовта към Отечеството и стремежа към свободен и независим живот!
Поклон пред светлата памет на Хр. Ботев и хилядите паднали по бойните полета българи, загинали за свободата и независимостта на Майка България!
Искрена признателност и вечна слава!
Да се равняваме по тях!
Бог да ги прости!
2 юни 2018 г., гр. Казанлък
д-р Чавдар Ангелов