Цветя в памет на Димитър Списаревски, 90 години Аеропланно училище в Казанлък


На 20 декември 1943 година летец-изтребителят поручик Димитър Списаревски, защитавайки небето и населението на София, става първата българска жива торпила. Той извършва първия в авиационната ни история таран на противников самолет. Със своя самолет "Месершмит - Г-7" поручик Списаревски се врязва в четиримоторния тежък бомбардировач "Лебърейтър". За свалянето на бомбардировача и за проявения героизъм са му признати три въздушни победи и е произведен посмъртно в чин капитан.

73 години по-късно, в Казанлък ще бъдат поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите летци от Казанлъшкото военно-въздушно училище, върху който са изписани имената на инж. Цветан Лазаров, полк. инж. Петко Попганчев и кап. Димитър Списаревски.


Церемонията ще се състои утре, 20 декември, от 12.00 часа пред Паметника в двора на военното поделение в Гарнизон-Казанлък. Специална покана за участие и приемане на почетната рота е получил генерал-майор Цанко Стойков, командир на Военно-въздушните сили, съобщи Йордан Маринов, председател на Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков”, организатор на събитието.


След церемонията ще бъде засадено орехово дръвче в Алеята на бойната слава и историята в двора на поделението в памет на Димитър Списаревски, след което от 13.15 часа в НГПИД "Акад. Дечко Узунов" преподавателят във Военна академия „Георги С. Раковски” полк. Димитър Недялков ще представи филм за летеца. Художествената гимназия е специално избрана, тъй като идеята на организаторите е да бъде обявен конкурс за рисунка на български самолет, произвеждан в Казанлък в периода 1927-1947 година. Конкурсът се обявява по повод 90 години от основаването на Аеропланното училище и летището към него, което се открива в Казанлък през декември 1926 година. А през 2017 година се навършват 90 години от построяването на самолетната фабрика в града на розите от чешката фирма „Аеро-Прага”.

На снимката: Първият групов полет на общо десет машини от Казанлък до Божурище