Феновете на ЦСКА от Казанлък подеха кампания в подкрепа на своя другар във футболната страст по червения отбор, Красен Стойчев, съобщи специално за ЗаКазанлък председателят на „Червени воини“ – Велимир Иванов. Красен е мъжът от Казанлък, на когото се радва цялата Долина на розите и тракийските царе и тръпне с него по време на качването нагоре по стълбицата на сложните отговори в участието му през 2011-та година в култовата тв-игра на Нова ТВ, „Стани богат“. Красен, който тогава стана повод за всеобща казанлъшка гордост с престижното си представяне, спряло само на две крачки от голямата финална сума, днес има сериозен здравословен проблем, който му пречи да продължи активно живота си, да работи и да живее както преди.
През ноември миналата година, героят от „Стани богат“ и върл цесекар, член на местния фен клуб от 2002-ра година, получава инсулт и оцелява като по чудо. След спешната помощ, която му е оказана и първоначалното лечение, той се оказва жив, но на легло и абсолютно парализиран в лявата част на тялото си. След много усилия на волята и намеса на лекари и специалисти, Красен започва бавно да се подобрява. Изправя се на патерици. Опитва да прохожда. Но и днес не може да движи по никакъв начин лявата си ръка. Стойчев, мъж на 44 години, живее сам, двамата му родители са починали наскоро. Няма семейство, в момента за него се грижат роднини. Не може да се обслужва изцяло сам, няма как и да работи. Твърдо обаче, е решен, със силата на волята си, да се върне към пълноценния живот. Преди инцидента, Красен работи и живее в София, сега това не е възможно. Голямата надежда за неговото възстановяване идва с намирането на добър рехабилитатор от Павел баня, специалистът помага за първия напредък. Но проблемът с ръката, остава. За лечението понататък, шансът се появява с откриването на кинезитерапевт от София, който се налага да идва на място в Казанлък, където Красен сега живее при роднини. Лечението и работата на кинезитерапевта, изискват средства, които не се покриват от Здравната каса, Красен няма как да ги изработи сам, няма и свое семейство, което да помогне. Решават да помогнат обаче, неговите приятели от казанлъшкия Фен клуб на ЦСКА – „Червени воини“. От свои клубни средства и лични дарения, само за ден те събират първите 500 лева за алтернативна кинезитерапия по метода на китайската медицина, в комбинация с традиционно лечение, с които да стартира раздвижването на лявата ръка на Красен. Днес момчетата от „Червени воини“, ще изненадат своя другар с дарението си, за да вдъхнат надежда на Красен, че чудесата стават не само по Коледа.
Благотворителните жестове не са рядкост за казанлъшките воини в червено. Цесекарите, които имат изключително активна клубна дейност, са помагали на приятел и преди. Откликват винаги, когато могат, с колкото могат. Знаят, че не са всесилни, че цялата сума за лечението, не е по възможностите им, но няма да спрат да заделят и занапред средства за възстановяването на Красен, за когото всички са загрижени. Нещо повече, клубът на казанлъшките цесекари е разпространил призив за подкрепа на лечението на Красен и в националния електронен сайт на феновете на отбора в цялата страна.
Участието на Красен в популярната игра за знаещи, се излъчва в предаването на 16-и и 17-и март 2011-та година. Въпросите, които той преодолява, са от рода на, що е това „малинчизъм“? Как отговаря Стойчев? - веднага го свърза с историята на ацтеките и сочи бързо и без колебание верният отговор /А/. Как го улучва? – просто винаги е обичал за чете. Енциклопедичността го влече, интересна му е най-много историята. Сега, в това състояние, не е толкова лесно даже четенето на книга, почти е невъзможно.
За играта си преди пет години, Красен си спомня, че е спрял на въпроса за цвета и марката на първата кола, купена от Джон Ленън през 1965-та. Обаждането на приятел не му върши работа и така, с втория въпрос от второто предаване, казанлъчанинът не рискува. Спира два въпроса преди Голямата награда. Макар и работил като крупие, той не рискува в името на много пари.
Сега Стойчев има други цели. Голямата награда за него е възвръщането на здравето, за което феновете на ЦСКА в Казанлък, са решени твърдо да му помогнат. Вече го правят. А за всеки друг, комуто е на сърце такава подкрепа, е налице възможността да се свърже с тях чрез Велимир Иванов или който и да било друг от десетките червени казанлъшки воини. Банковата сметка, в която се набират даренията за Красен Стойчев е:

BIC:BPBIBGSF IBAN:BG68BPBI79401080487101 „ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ“АД

Диана Рамналиева