Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), ще се състои от 2 до 4 юни в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата, който събира хиляди гости от целия свят. Темата на тазгодишното издание на срещата е “Медии и свобода”. Според изпратеното прессъобщение от БТА, сред официалните гости на събитието се очаква да бъдат президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Иван Кондов, министърът на образованието и науката Сашо Пенов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Найден Вълчев, поет и автор на песента „Една българска роза“ по музика на Димитър Вълчев. В последния ден на срещата – 4 юни, президентът Румен Радев ще направи обръщение към всички участници.

В световната среща на българските медии в Казанлък ще участват журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни. Срещата ще отразяват репортери на партниращи си с БТА агенции от 12 страни. В рамките на форума предстои БТА да подпише договор за сътрудничество и обмяна на новини с ръководителите на шест чужди новинарски агенции.

Представителите на български медии по света на срещата са от Австралия (българската програма по SBS), Австрия (предаването “Ние българите” по Radio Orange 94.0), Аржентина (интернет радио “Моята България”), Ватикана (радио “Ватикана”), Великобритания, Канада (телевизия и вестник „Зорница“), Кипър (изданието BG FACTOR), Румъния (MyRo.biz), САЩ (електронното издание Eurochicago, вестник, радио и електронно издание BG Voice, в. „България сега“, електронно издание BulgariCA, подкастът “Раздумка по нашенски”), Словакия (сп. „Сънародник“, RTVS), Сърбия („ГЛАСС ПРЕСС“, в. „Ново братство“, мултимедиен портал “ФАР”), Украйна (в. „Роден край“), Унгария (сп. „Хемус“, в. „Български вести“), Хърватия (сп. „Родна реч“), Чехия (сп. „Българи“, сп. „Роден глас“).

Участие във форума ще вземат и 13 български медийни групи, 3 обединения - Съюз на българските журналисти, Съюз на българските национални електронни медии и Съюз на издателите в България, както и една образователно-научна организация - Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Световната среща на българските медии ще открие на 2 юни в зала „Иван Милев“ генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Приветствия ще отправят вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите Иван Кондов и Сашо Пенов и кметът Галина Стоянова.

По-късно през деня участниците и гостите на медийната среща ще присъстват на тържествен водосвет за благоденствие по случай празника на Казанлък и знаменно шествие в памет на Христо Ботев.

В рамките на Световната среща на българските медии в Казанлък ще има дискусии в три панела: „Свободата на журналистите“, „Свободата на избор на аудиторията“ и „Празниците в медиите“.

Модератори на дискусиите ще бъдат журналистът, издател и главен редактор на „BG VOICE“ от Чикаго Ясен Дараков, директорът на дирекция ЛИК в БТА и преподавател във Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Лозанов и основателят на портала на българите в Румъния MyRoBiz Юлия Баховски.

В първия панел „Свободата на журналистите“ участие ще вземат Александър Тодоров - журналист от мултимедийния портал „ФАР“, Сърбия, Антон Хекимян - директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV, Васил Христов - журналист, секретар на „Foreign Press Association“ в Лондон, Венелина Гочева - издател и главен редактор на в. „24 часа“, Живка Милова - главен редактор на „БГ Фактор“ - електронното издание за българите в Кипър, Милен Митев - генерален директор на Българското национално радио.

Участниците във втория панел „Свободата на избор на аудиторията“ са Александър Детев – редактор в „Дойче веле“ и продуцент на българското предаване „Ние българите“ по радио „Orange 94.0“ (Австрия), Веселина Вълканова - декан на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“,Теодора Пеева - журналист, заместник главен редактор на вестник „Сега“ и председател на Съюза на издателите в България, Фили Ладжман - водещата на българската програма на радио SBS, Австралия, и Христо Грозев – разследващ журналист в „Белингкат“.

В третия панел „Празниците в медиите“ ще се включат Ася Иванова - журналист от интернет радио „Моята България“ в Аржентина, Венета Ненкова от радио „Ватикана“, Габриела Хаджикостова -отговорен издател на „Български вести“ Унгария, Даниел Коев от българския подкаст в Америка „Раздумка по нашенски“, проф. Иван Желев - автор на рубриката „Православен календар“ в БТА, Людмил Кърджилов - директор „Новини и актуални предавания“ в „Дарик“ радио, Снежана Тодорова - председател на Съюза на българските журналисти, и Яница Христова - отговорен редактор на сп. „ЛИК“.

По време на срещата ще бъде връчена и наградата за българска медия в чужбина от Националния дарителски фонд "13 века България", която се присъжда в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на българската култура и дух. Отличието се връчва всяка година по време на световните срещи на българските медии, организирани от БТА.

Световните срещи на българските медии, организирани от БТА, са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Освен събитие за гилдията, медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява възможност за общуване на медиите на българите извън България - като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции в България.