Българско: Уникални продукти от мед, сок от рози, скулптури от вълна

Уникални продукти от мед, натурален сок от рози, скулптури от вълна, автентични народни носии, патриотични пана с лика на Левски, ръчно изработени бижута от каквито естествени материали се сети човек вече очакват хилядите гости на Казанлък в превърналата се в истинско пиршество за очите и душата Улица на занаятите. За първи път миналата година Улицата на занятите показа, че е Улица на българските майстори, на българските занаятчии, приложници и производители, които впечатляват със сръчните си ръце, със съхранените традиции, с предприемаческия си дух и иновациии.

И тази година участието на български производители и творци започва много силно. Подредени като в аптека са продуктите от чист планински мед, които предлага младо и много усмихнато синеоко момче. Георги Земярски от Стара Загора. Той активно се включва в семейния бизнес, който баща му Любен започва преди 14 години като любител-пчелар. А днес разнообразието от продукти на основата на пчелен мед е толкова впечатляващо, че човек наистина се двоуми и триуми кое да си купи, а по-скоро му се иска да опита всичко.


Медът се добива в близко село, разположено в полите на Сърнена гора, недалеч от минерални извори, а продуктите наистина са уникални -10 вида мед – от лавандула, акация, рапица, липа, кориандър, слънчоглед, магарешки бодил, билков, манов, горски букет. Има и смесени два вида в едно бурканче, отделно от това прополис, пчелен прашец, пчелно млечице, тахан от лешник, от сусам, ядки и сушени плодове в мед, натурални свещи от меден восък, керамични гърненца с мед, имуностимулатори. Незаменим дар от природата, който находчивият старозагорец Земярски събира и предлага за здраве, жизненост и енергия.Точно срещу него пловдичани са отрупали щанда си с натурални сокове от роза. Фрешовете са в различни, привлекателни разфасовки. Има и лимитирана серия със стевия, която е в красиви стъклени бутилки. Сокът от рози се предлага и за деца, и за възрастни, със захар и с друг вид подсладител. Той е на фирма „Филикон“, позната по-скоро като производител на лютеница, но предприемаческият дух на българина и тук си е казал думата – сок от рози. При това идва в Казанлък от Пловдив навръх Празника на розата. За съжаление, Улицата на занаятите може би е и едниствено място, откъдето човек може да си купи от розовия продукт - основната част от производството отива за износ в Китай, Япония и други страни, обяснява очарователно момиче, любезно подавайки ми чаша с изсудена розова напитка.

След глътката розова амброзия, идва ред на приложниците. Кети Миркова от Пазарджик е измайсторила скулптури от вълна. Плъстите й са много интересни, изработени с въображение и усет към провокативното. Има и такива с чисто практическа насоченост, като топлите терлици за зимата.


В Улицата, която се стяга за кулминационните дни на 115-ия Празник на розата, могат да се видят още автентични български народни носии, които привличат интереса на група немски туристи със своята красота и богатство на багрите и плетениците. Близо до тях са подредени портрети на Апостола на Свободата Васил Левски, изработени по специална технология, както и изделия с българска шевица... Така, за втора поредна година българският дух се вселява в Казанлък, а българските майстори – художници, приложници, занаятчии и производители, могат само да се гордеят с това, което са сътворили.