Формирование на Националната гвардейска част на България поведе днешния военния парад в Париж в чест на Националния празник на Франция - Деня на превземането на Бастилията – 14 юли. Групата с българския флаг поведе марша по „Шан-з-Елизе“ от Триумфалната арка до площад „Конкорд“, където участниците в парада бяха поздравени от френския президент Еманюел Макрон, министър-председателката Елизабет Борн и други официални лица. В тържеството участва и българският началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Зад нашите гвардейци маршируваха представители на множество държави от Европейския съюз и НАТО, като специално внимание от страна на Франция към държавите в Източна Европа. Зад българските гвардейци бяха представителни подразделения от Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния и Словакия. Целта бе да се демонстрира непоколебимия ангажимент на партньорите и съюзниците в защита на мира и сигурността, което включва и укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса, съобщи Министерството на отбраната. Тазгодишното мото на парада е „Сподели пламъка“, което зове за единство на фона на световните кризи.

Френският национален празник, честван на 14 юли, символизира края на абсолютната монархия и е емблема на националното единство, се припомня в съобщението. Денят на падането на Бастилията се отбелязва всяка година от 1790 г. Щурмуването на крепостта затвор през 1789 г. се смята за символичното начало на Френската революция.
В проявите участваха общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминават в марш. Участие взе и многобройна техника, сред която 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета.