За трета поредна година България постига голям успех на европейските награди за иновации в политиката. Тази година нашата страна има рекорден брой от 7 финалиста, които успяха да впечатлят международното жури в конкурса Innovation in Politics Awards 2019.


От общо 402 подбрани проекта от цяла Европа, 80 финалиста в осем категории бяха избрани от журито, състоящо се от 1067 граждани от всички европейски страни.

Всяка година „Наградите за иновации в политиката“ отличават най-смелите, креативни и доказали се политически проекти в Европа. България отново доказа, че има своето достойно място на международно ниво с иновативни и позитивни политически практики, които впечатляват със своя иновативен подход и смелост.


Проектите от България, които са отличени от международното жури и отиват на финал на наградите „Иновации в политиката“ 2019 са:


Донка Михайлова, кмет на община Троян с проекта „Здравословно хранене в детските ясли и градини“ | проект „Качество на живот“;
Георги Кабзималски, кмет на община Рила с проекта „Достъпен туризъм за всички“ | категория „Цивилизация“;

Ивелина Атанасова, председател на фондация „Дигиталните деца“ с проекта „DigitalKidZ STEAM Клуб” | категория „Цивилизация“;

Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката с проекта „Иновативните училища: подобряване на качеството на образованието“ | категория „Цивилизация“;
Калин Каменов, кмет на община Враца с проекта „Умна библиотека: осигуряване на достъп до информационни технологии за възрастното поколение“ | категория „Цивилизация“;
Ивелина Атанасова, председател на фондация „Дигиталните деца“ с проекта „DigitalKidZ STEAM Клуб” | категория „Просперитет“;

Йордан Йорданов, кмет на община Добрич с проекта „Чудната градина: социален проект за повече възможности“ | категория „Човешки права“.


Тази година в надпреварата бяха допуснати 42 иновативни политически проекта от България, докато през 2018 г. страната ни имаше 37.

Добрите практики от страната ни премериха сили с такива от цяла Европа, доказвайки че в България съществуват множество положителни примери не само по отношение на иновативен политически подход и реализация, но и в контекст на ползите и резултатите за цялото общество. За сравнение, през 2017 година България имаше трима финалиста, а през 2018 година - шест.
Основните критерии при оценяване в наградите „Иновации в политиката“ 2019 са иновативността, създаването на мостове, изграждането на доверие в обществото, както и финансовата устойчивост на идеята или проекта във времето.


Престижните награди за иновации в политиката са всепризнати в Европа със своята прозрачност и принос за изграждането на солидна база от добри и иновативни практики, събрани от всички европейски страни на местно и национално ниво. Наградите се организират ежегодно от престижния Innovation in Politics Institute и се присъждат на най-добрите политически проекти от цяла Европа, можещи да послужат като вдъхновение за всички.
Официален представител на конкурса в България е комуникационната агенция All Channels Communications в партньорство със Съвета за младежка политика и агенцията за иновации Innovation Starter.Общо в конкурса са 80 финалиста в 8 категории


И тази година сред 80-те финалиста в конкурса „Награди за Иновации в политиката“ бяха избрани по 10 проекта в 8 категории. През 2019 България има рекорден брой допуснати до конкурса кандидатури – 42 проекта от цялата страна. Процесът на отсяване включва преглед и селекция на всички проекти от избрани политици и обикновени граждани на всяка една от 47-те държави-членки на Съвета на Европа. Механиката за участие е напълно прозрачна и няма аналог в световен мащаб. В България всеки гражданин има право да номинира конкретен български политик, работещ на местно, национално или европейско ниво. Също така и политици имаха възможност да се самономинират със собствен проект, ако той покриваше строгите критерии на конкурса.
През 2019 г. общо 402 проекта бяха допъснати за журиране в 8 категории: Цивилизация, Демокрация, Човешки права, Общество, Екология, Просперитет, Работни места и Качество на живот. Тази година най-много кандидатури бяха получени в категория „Общество“, което говори, че Европа има все по-голяма нужда и желание за работещи идеи в тази област.
След международното гласуване, сред 80-те финалиста има и цели 7 от България. По този начин страната ни доказва потенциала си за добри примери, които променят обществото ни по иновативен и конструктивен начин.


Победителите в осемте категории ще бъдат обявени на 4 декември 2019 г. на гала вечер в сърцето на политически Берлин – Spreebogen, седалището на Федералното канцлерство и Канцлера на Германия.


Повече информация за наградите „Иновации в политиката“:


Международните награди „Иновации в политиката“ се организират и провеждат от Института за иновации в политиката (The Innovation in politics Institute) и целят да провокират онази политическа дейност, която качествено променя към по-добро живота на всички европейци. Институтът e европейска организация с офиси във Виена и Берлин и представителства в Белгия, България, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Полша, Швеция, Швейцария и Обединеното Кралство.
Мисията на проекта е да развие политическите практики и да отличи, но и подкрепи политиците в Европа, които имат смелостта да разчупят статуквото, които са креативни и ефективни в решенията си – независимо от това представители на коя политическа сила и от кой регион на Европа са. Наградите „Иновации в политиката“ целят да изведат на преден план подобни проекти и да споделят с общността кои са добрите практики в сферата на политиката.


Източник: All Channels Communications Group