България няма да ратифицира Истанбулската конвеция?
Така категорично мислят 33,3% или всеки трети от участвалите в онлайн анкетата на сайта zakazanlak.bg, дали отговор на въпроса: Ще ратифицира ли страната ни Истанбулската конвенция.

Анкетата се проведе през последните 20 дни и имаше за цел да провери нагласите на гражданското мнение, доверило се информационно на сайта.
Че „ ще ни будалкат и на финала ще ни отвлекат вниманието с друга тема, докато управляващото мнозинство „тихо“ гласува документа, както става с горещите картофи у нас, считат респектиращ брой участници в анкетата- 26,7%.
Така на практика общественото мнение е разполовено по отношение на това дали страната ни ще ратифицира или не спорния документ, като „уловените“ от анкетата ни резултати съвпадат в голяма степен с общите и установени нагласи на обществото в България.

Крайно мнение, че ако Кабинетът не се вслуша в исканията и протестите на хората по отношение на Конвенцията, то ратификацията й ще „бутне“ правителството, са изразили 13,3% от участвалите в анкетата.
С незначителни проценти от порядъка на 2-3% са гражданите, за които тази тема или не ги вълнува, или я считат за маловажна, тъй като ратификацията на Конвенцията няма да подобри техния живот.
Убедени че до лятото, когато свършва българското европредседателство, страната ни ще ратифицира документа, са 6,6% от участвалите в допитването.

Според 10% от всички отговорили на анкетата, темата за Истанбулската Конвенция е глупост, която занимава обществото. Нито един от участвалите не е предпочел зададената опция в анкетата, че „премиерът Борисов диалогичен човек и ще се вслуша в предупрежденията на религиозните изповедания“, както и че по въпроса следва „да мислят министрите на правосъдието и на външните работи Цачева и Захариева“.

Обобщеният анализ на данните показва, че независимо от опитите да бъде неглижирана или „преместена“ от вниманието на хората темата, то българското общество я следи изкъсо и всеки опит тя да бъде „заметена под килима“ ще доведе до непредсказуеми последствия за управляващите.
Резултатите от онлайн допитването нямат претенцията за изчерпателност, но дават общите нагласи по темата на читателската аудитория на zakazanlak.bg.

Темата ще продължи да бъде с променлив успех във фокуса на общественото внимание, до вземането на окончателно решение по нея. Казусът „Истанбулска Конвенция и нейното ратифициране от България“ в момента е обект на тълкуване от Конституционния съд на страната.

В новата ни анкета на сайта ви питаме по друг горещ проблем от живота ни:

Бихте ли отишли да работите в чужбина и при какви условия?

Може да дадете вашият отговор тук: