Българите ще инвестират по-голям дял от разполагаемия си доход за лятна почивка в сравнение с гражданите на други държави, които имат по-висок икономически стандарт като Швеция, Полша, Испания, Финландия, Хърватия, Литва. По този показател страната ни се нарежда на на 1-во място в Европа. По най-голям дял от общия бюджет на домакинството за летни почивки България се нарежда на 2-ро място в Европа след Германия. Това показва второто издание на „Европейски летен барометър“, проведено от „Фератум груп“ в 19 европейски страни.

Данните сочат, че средно по 764,72 лв. от месечния доход, с който разполагат, българските семейства ще похарчат за почивка или за други социални дейности, като подобряване на дома и градината, посещения на заведения, сватби, покупка на облекла и др.


Барометърът показва, че домакинствата ще отделят най-малко средства за спортни събития. 44% от всички изследвани участници са заявили, че ще отделят толкова средства през лятото, колкото и през миналата година, 35% ще отделят повече, а 21% - по малко.

4,32% от българските домакинства смятат да почиват на места, резервирани през платформи от типа на AirBnb и в тази категория се нареждат на 2-ро място след Чехия, която е с 4,69%, но пък изпреварват страни с по-висок стандарт като Словакия, Румъния, Холандия, Естония, Полша, Франция и дори Швеция и Великобритания. Българите са склонни да платят по-малко от 100 евро на вечер в хотел и в това си желание са наравно с Румъния, Холандия, Испания и Франция.