Билян Тошков: Експерт отвсякъде

Директорът на Завод 2 в „Арсенал“ АД

Той e млад. Но вече – Експерт. Инженер Билян Тошков, директорът на Завод 2 в „Арсенал“ АД. За пръв път е в листа с кандидати за общински съветници. В листата на „Експерти за Казанлък“. Приема поканата на Николай Ибушев, изпълнителният директор на „Арсенал“, заради убедеността, че в тази листа са подбрани личности с доказана компетентност, а ядрото от специалисти в нея вече има и доказан от работата си в Общинския съвет опит в местното управление. Местното управление е сфера, към която, като казанлъчанин, Тошков има афинитет, защото онова, което се случва в града, където живееш, е от значение за всеки жител - местната власт определя качеството на живот на хората тук. Голямата политика на национално ниво не занимава мислите на директора на арсеналския завод за боеприпаси. Разочарован е от партийните боричкания, от липсата на добри резултати. Освен това, той си има достатъчно ангажименти като директор, които поглъщат почти цялото му време. За него гонитбата на производствените резултати е основна цел и занимание. Което върши с удоволствие. Носи му радост. Защото е професионалист. Експерт.

Билян Тошков е от последните арсеналски стипендианти, учили висше образование в Тулския Политехнически в Русия. Оръжието го вълнува откакто се помни. Никой в семейството му не е бил арсеналец, затова неговото влечение е сякаш неочаквано. Но професията на баща му, който е военен, със сигурност провокира момчешкото въображение на малкия Билян, който гради своите си детски мечти. Макар и приет да учи право на три места, включително в Софийския университет, през 1998-ма, Билян след дипломата от казанлъшкото СОУ „Екзарх Антим Първи“ заминава за Тула: „Отдавна бях чувал за стипендиантските програми на „Арсенал“ в Русия. Реших, че това е моята професия, нещото, което ме влече и заминах“. Четири години по-късно той се прибира в Казанлък като инженер по стрелково оръжие и най-логичното място, където започва работа, е арсеналският Завод 1 – мястото, където са майсторите на автомат „Калашников“, едноименната картечница и пистолета „Макаров“. Тук младият инженер Тошков тръгва от изходната точка на обучението си като специалист, вече в практиката. През 2002-ра е едва технолог, после става заместник-началник цех, сетне началник-цех и стига до ръководител Направление в Завод 1. За година напуска „Арсенал“, за да стане производствен директор в „Булметал“ – Гурково. Но бързо разбира, че лекият метален амбалаж не е неговата работа, не е неговото място. Оръжието е професионалната му страст и това влечение го връща отново в „Арсенал“ - като заместник-директор на Завод 2, на който от февруари миналата година е вече директор. Като много други ръководители на всички нива и във всички браншове, инж. Билян Тошков определя проблема с кадрите като основен проблем днес. Много от добрите специалисти са пенсионери, младите хора трудно имат търпение да се учат, нямат трудови навици, искат „да работят с хора“ - усмихва се директорът на Завод 2, който е разбрал, че често зад това обяснение се крие липса на желание за работа, дисциплина и отговорност. Затова е доволен, че към момента щатният състав на завода е вече комплектован и сега могат да си позволят да си подбират кадри с по-добри умения.
Съпругата на Тошков, Ирина, е родом от Тула, идва в Казанлък заедно с Билян. Любов от студентските години. Новият дом на тази любов е тук. И в „Арсенал“, където Ирина е ръководител на направление „Доставки“. Младото арсеналско семейство си има своите увлечения за свободното време, особено ги радват разходките из планините, но напоследък Билян има все по-малко време за тях. Отговорностите на работата в това рисково оръжейно производство, управлението на близо 800 души персонал, желанието да се развиваш в професията, необходимостта да решаваш ежедневни производствени проблеми, отнема почти цялото му време и енергия. Но той го приема с усмивка – само така се става Експерт.
За да станеш Експерт, трябва да следваш постоянно своята си професионална пътечка. В името на това понякога е нужно дори да се откажеш от фамилния бизнес. Бащата и братът на Билян Тошков развиват собствен семеен бизнес в областта на търговията. Но инженерът по стрелково оръжие е разбрал, че търговията не е неговата стихия. Затова отказва участието си във фамилните търговски дела и е твърдо убеден, че „Арсенал“ е не само неговото професионално настояще, но и неговото бъдеще. Защото държи на израстването в професията, което става само с трупане на опит. И без много излишни приказки и демонстративна показност за това, което правиш. Единствено така се става Експерт. Ако у някого има изобщо някакво неверие в истинността на този принцип на житейско поведение, приет от инженер Билян Тошков, то биографиите на личностите в листата кандидати за общински съветници на „Експерти за Казанлък“ със сигурност отстраняват всякакви подобни съмнения. Само опознаването на всички страни, ситуации и казуси в професионалните ти занимания могат в годините да те градят като добър специалист: Експерт отвсякъде. Какъвто директорът на Завод 2 в „Арсенал“ със сигурност иска да бъде и занапред.