Бащата на бай Ганьо ще "посреща" в "Дамасцена"
Паметник на автора на бай Ганьо, писателят Алеко Константинов се открива днес по обед в Етнографско-културния комплекс "Дамасцена" край Скобелево, община Павел баня. Това съобщи Христо Стоянов, организатор на събитието.
Публицистът, създал някои от най-острите фейлетони в националната ни литература ще седне пред Розоварната на Стоян Стоянов, чиято е иницииативата за скулптората, на метри от господин Ганьо Балкански. Паметникът на Алековия герой бе открит в двора на комплекса миналото лято и се радва на голям интерес от туристи, както от страната, така и от чужбина.
Автор и на двете композиции е скулпторът Тамер Халил, според който „всеки от двамата емблематични българи носи своята изумителна енергия. Докато извайвах фигурите и лицата им, я почувствах по различен начин”, коментира Халил, възпитаник на Великотърновския университет. Фигурата на Алеко Константинов е от бронз и тежи близо 220 килограма. Изработвана е година, толкова, колкоот е продължила работата ипо скулптората на бай Ганьо.


По време на откриването емблематичните представители на народопсихологията ни – Щастливеца и Келепирджия номер едно – ще оживеят пред публиката в Скобелево за своеобразната премиера. В образа на Господин Балкански ще влезе актьорът Любомир Фърков. Като Алеко ще се изяви класикът на седмото изкуство Любен Чаталов. Откъси от култови текстове на писателя ще чете нашумелият актьор Веселин Плачков. Гайдари и кукери ще предадат етноекзотика на представлението. Сред специалните гости на церемонията по откриването ще са депутати кметове на съседни общини, членове на международната фондация „Алеко Константинов”, експерти от къщата-музей на Щастливеца в Свищов.