Отдавна не бяхме виждали толкова много хора на едно място. Стадионът и централната част на „Арсенал“ бяха изпълнени с мъже, жени, млади и възрастни, ученици и малки деца. Оживление, подобно мравуняк, чиито стройни редици са се разсипали във всички посоки под ясното септемврийско небе, а щедрото слънце, изобилието от музика, танци, настроение и, разбира се, добри думи от най-високо ръководно ниво за успешно настояще и още по-обещаващо бъдеще – това накратко е днешният празник на „Арсенал“. Сякаш целият град, близките села и съседните общини се бяха "изсипали" в завода. Хиляди, хиляди празнуващи.

След две пандемични години, в които дългогодишната фирмена традиция бе прекъсната, на 30 септември 2022 година празникът буквално взриви спотаеното желание за тържественост, за общуване, за усмивки и народни хора. И към тях се прибави апетитният аромат на скарата, жареща кебапчетата, на хубавата приказка с колеги, на срещите с ветерани, дошли да си спомнят младостта, преминала в арсеналските заводи.

Гости на тържеството бяха кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представителите на Министерството на отбраната капитан I ранг Атанас Змийчаров и на Министерството на вътрешните работи Емил Ангелов, вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, омбудсманът Гинка Щерева, Стефан Дамянов - бивш директор на „Арсенал“ и два мандата кмет на община Казанлък, представители на Сдружение „Българска отбранителна индустрия – акад. Стефан Воденичаров“, общински съветници от Коалиция „Алтернативата на гражданите“, бизнес партньори, съмишленици, приятели.

Приветствие към всички поднесе генералният директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев, който подчерта: „Аз не помня „Арсенал“ да е бил в толкова добро състояние, както сега, има осигурени договори за години напред“. /Основните акценти в приветствието публикуваме отделно./

С „Честит празник“ и сърдечна благодарност към „Арсенал“ и лично към Николай Ибушев от името на Казанлък поздрави хилядите присъстващи кметът Галина Стоянова. Тя подчерта синхрона, който съществува между Общината и ръководството на „Арсенал“ като най-големия работодател в сфера „Машиностроене“ не само в България, но и на Балканите. Отдаде заслуженото и на общинските съветници от Коалиция „Алтернативата на гражданите“ в местния парламент.

След официалната част започна концертът – мажоретки от СУ „Екзарх Антим Първи“, детски танцови двойки на „Киара –Н“, деца от ДГ "Буратино", изпълнения на младата певица Рая Йовчева, на доказалата се поп и джаз изпълнителка Надя Тончева, на „Петте сезона“ и Стефан Диомов, на Николай Славеев, на арсеналския фолклорен състав. И разбира се, огромното, бушуващо като море, хоро от арсеналци, които показаха, че не само могат да работят усърдно, но и в празника нямат равни на себе си.