Дарителските жестове на общинските съветници от „Експерти за Казанлък“ продължиха и през изминалата 2017 година. Благодарение на тях, бяха подкрепени добри каузи, важни за Казанлък и за казанлъшката общественост.

Запомнящо се дарение получи прекрасният казанлъшки храм „Свети Пророк Илия“.

Седем изящни полилея осветяват вътрешността на църквата в Куленската махала, а на северната и южната й стени са поставени седем впечатляващи с изработката си икони. Всичко това е част от духовния дом, който посрещна своя празник на 20 юли 2017 година, Илинден, обновен и още по-красив.

Полилеите и иконите са дар на църквата от групата общински съветници „Експерти за Казанлък“ с председател Николай Ибушев. Финансовото изражение на дарението е 15 хиляди лева, но истинската му стойност на практика е безценна. Защото то е дарение за благолетието на свято място, където вярващите намират подкрепа, опора и надежда.

Най-красивата книга, създавана някога за България, книга-приказка за страната ни, е на разположение на арсеналци от 2017 година. Притежанието на тази книга стана възможно, след като два екземпляра от второто преработено издание на „Приказка за България“, издателство Агенция "Европрес", бе дарено на библиотеката в „Арсенал“ и на фирмения музей, лично от изпълнителния директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев. Авторът на книгата Румен Манов е известен дарител на музеите в страната. В книгата си „Приказка за България” историкът показва икони, шевици, документи, много от които са спасени от него по битаци и бунища. Казанлък има запазено място в изданието на 6 страници, в които читателите научават, както за традиционния поминък на района – розопроизводството, така и за изграждането на Паметника на връх Шипка. Те имат възможността да видят и оригинални снимки на пазарния площад в Казанлък през 30-те години на миналия век и фотоси от бита на казанлъчани.

Публикувани са също уникални снимки на юнаците от казанлъшката дружина „Шипченски герой“, на група от казанлъшкото гимнастическо дружество „Юнакъ“, снимка на аеродрума в града и отличителни знаци и ордени, покани за концерт от 1933 година. В „Приказка за България“ има и арсеналско присъствие - на стр. 245 е публикуван кадър, направен от дядото на дългогодишната библиотекарка в „Арсенал“ Илина Зарова - известният фотограф и искрист Петър Арнаудов.

И още един принос към книжната съкровищница на Казанлък направиха общинските съветници от „Експерти за Казанлък“. Още в края на предходната година Общинска библиотека „Искра“ добави във фонда си луксозното издание на "Тан-гра" „Българи и турци“, специален подарък от „Експерти за Казанлък“. Книгата, която съдържа хронология на важните дати и събития за българското присъствие в Османската империя, е дарена по идея на съветника Владимир Чучумишев, ръководител Техническо развитие в „Арсенал“ АД. Изданието, чрез което „Експертите“ се включиха в кампанията на библиотеката „Дари книга“, е плод на работата на голям екип и е забележително с това, че е абсолютно позитивно. „Тази книга показва, че и през тези 500 години ние сме имали постижения, които трябва да се знаят и помнят“, коментира инж. Чучумишев при връчване на дарението по време на официалното връчване на годишните награди на библиотека „Искра“. „Експерти за Казанлък“ са дарили екземпляри на изданието „Българи и турци“ още на библиотеката в „Арсенал“ и на училищните библиотеки на ОУ “Георги Кирков“, Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ и ППМГ „Никола Обрешков“.

„Черешката на тортата“ в дарителските жестове на „Експерти за Казанлък“ през изминалата година бе подкрепата за изграждането на единствения в България Национален център по природо-математически науки в Казанлък. Центърът се помещава в новоизградения корпус към Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" и бе официално открит преди началото на новата учебна година в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Новият център предлага възможност за обучение и допълнителни занимания на ученици от Казанлък, областта и цялата страна с интереси в природо-математическите науки.

Центърът разполага с модерна лаборатория и кабинет по физика, специализиран кабинет по биология и химия с хранилище, както и със съвременни кабинети по информатика. За оборудването на кабинетите и цялостния ремонт на ППМГ „Никола Обрешков“ съществен принос имат общинските съветници от групата "Експерти за Казанлък“, дарили 20 000 лева. Голяма част от експертите са възпитаници са Математическата гимназия в Казанлък. Дарението показва не само тяхното отношение към училището, дало им силен старт в живота, но и към съвременното образование у нас, което успешно и в крак с новостите да развива потенциала на младите хора.