Ансамбли от 7 държави пеят и танцуват в Казанлък Ансамбли от 7 държави идват в Казанлък за традиционния Международен фолклорен фестивал, който се провежда в дните на Празника на розата. Тази година във фестивала ще участват формации от побратимени на Казанлък градове. Това са Кацаго Сан Мартино – Италия, Дзинан – Китай, Димотика – Гърция, Кочани – Македония, Толиати – Русия, Блида - Алжир и Стеенокерцел - Белгия.

Официалното откриване на Международния фолклорен фестивал е на 31 май в 17.30 на централния площад „Севтополис”, като преди това, от 17.00 часа танцьорите, облечени в народни носии на своите страни, ще преминат в дефиле по централните улици на Казанлък. Пъстър и колоритен, фестивалът продължава на 1 и 2 юни, събота и неделя.

В съботния ден фестивалното дефиле ще тръгне в 17.00 часа от парк "Розариум", след което ще има концерт на площад "Севтополис". Закриването на фестивала ще се състои в неделя, 2 юни, от 9.30 часа сутринта, отново на площада. За финал гостуващите ансамбли ще се включат в празничното карнавално шествие по централния булевард на Казанлък.

„Международният фолклорен фестивал е истински мост между различните култури и хората, той е един прекрасен повод да срещнем приятели, да им разкажем за българската маслодайна роза, да им покажем Долината, но и да научим повече за техните традиции и обичаи, за техните празници и фолклор. Това е и повод за изграждане на приятелства и контакти, които продължават напред в годините и сближават нашия град с побратимените градове от цял свят", споделя директорът на Общинска библиотека "Искра" Анна Кожухарова. Екипът на библиотеката е ангажиран с организацията, логистиката и цялостното протичане на фолклорния фестивал.