Американци представят в Казанлък нова бойна машина

Нова бойна бронирана машина PIRANHA 5, разработка на General Dynamics European Land Systems, част от американската компания General ще бъде представена на казанлъшкия учебен военен полигон "Тюлбето" през следващата седмица.

Компанията я предлага за нова бойна машина на българските Сухопътни войски. -

Демонстрацията на технологичните и бойни възможности на машината е на 27 април.

PIRANHA 5 е бойна бронирана машина от ново поколение, част от семейството на най-успешните бойни машини 8x8, предназначени за Западна Европа. Ключови партньори на България като САЩ, Канада, Дания, Белгия, Румъния и много други използват в своите армии бойни бронирани машини от семейството на PIRANHA.

PIRANHA 5 е оборудвана с 30- милиметрова оръдейна система с дистанционно управление и система за управление на бойното поле.
Системата за комуникация е на подразделението на General Dynamics Mission Systems, а оръдието и дистанционно управляемите оръжейни станции са на израелската компания Rafael.
ПВО системата е на Rheinmetall Air Defence с 35 mm оръдие.
Piranha 5 е най-новото поколение БТР на компанията с колесна формула 8х8. Тя вече е изпитана и в серийно производство за СВ на Дания и Испания.

Моделното семейство на Piranha започва развитието си през 1975 г. с Piranha 1. Доставени са над 11 000 машини за 20 държави. Машината се отличава с висока мобилност, потенциал за модернизация, оцеляемост и ниво на оперативна готовност.
Размерите на машината са широчина х дължина х височина 3х7,97х2,59 m. Масата е 33 t, а полезния товар е 14,5 t. Двигателят е Scania с мощност 580 к.с. Максималнна скорост е 105 km/h, максималната скорост назад е 40 km/h, а във вода машината се движи с 3 km/h.
Нивото на противоминна защита е Level 4a/4b, а на балистична защита е Level 3, като може да се увеличи до Level 5. Машина конструктивно е подготвен аза монтиране на антиРПГ мрежа.
Машината се предлага, в съответствие с изискванията на българското МО, във варианти БТР, БМП, ПВО, ЯХБЗ разузнаване, инженерна машина, линейка, машина за механично миниране, инженерна машина, БРЕМ, командно-щабна машина, разузнавателна машина.
Само за нуждите на превоз на минихвъргачка се предлага машина Eagle V.
Израелската компания Rafael е първата в света която разработва и произвежда дистанционно управляеми оръжейни станции.
Произведени са над 5000 за малокалибрени оръжия (до 20 mm) и 850 за среден калибър (25-30) и са изнесени в 25 страни от целия свят, 11 от тях са членки на НАТО.