84 сигнала за изборни нарушения до момента. МВР чака  такива и по Фейсбук

Сигнали по фейсбук за изборни нарушения ще приема полицията, съобщиха от МВР.

Те могат да се изпращат на страницата на вътрешното министерство в социалната мрежа, както и на отделните профили на 28-те областни дирекции.

Разкрити са и горещи телефонни линии - 02 982 22 32 и 02 982 56 46, както и имейл - izbor@mvr.bg. Постъпилите там сигнали ще бъдат разпределяни на служители, които да ги проверят. Това ще става в координационния център, в който участват МВР, прокуратурата и ДАНС. Всеки, подал сигнал, ще получава индивидуален номер, по който може да следи какво се е случило с проверката по подадената от него информация.

Заради спецификата на изборните нарушения криминалистите са преминали специален курс за разследването им, съобщават още от МВР.

До вчера, от цялата стана в МВР са постъпили 84 сигнала за различни нарушения на изборния закон.

13 069 полицаи ще охраняват секциите - поне по един пред всяка. Общо с опазването на реда в изборния ден са ангажирани над 20 000 полицаи.

Хората, загубили личните си документи или с изтекли такива, също ще могат да гласуват, уверяват от МВР. Те трябва да са подали заявления за нови документи. От октомври паспортните служби работят ускорено и вече са издадени 49 400 нови лични карти. Очаква се до 6 ноември да са над 60 000. Ако няма възможност документите да са готови за деня на вота, гражданите може да поискат удостоверения и да гласуват с тях.

Според това дали личната карта е изтекла, или открадната и дали човекът е роден преди, или след 1932 г. те са 3 вида.