64 690 са гласоподавателите на Местни избори ‘2019 в общината

301 кандидати се състезават за гласовете на избирателите на Местни избори ‘2019 в община Казанлък. На 27 октомври ще бъдат проведени 10-ите местни избори в общината от началото на демократичните промени. По предварителни избирателни списъци гласоподавателите в община Казанлък са 64 690.
8 са кандидатите за кметове, 259 са кандидатите за общински съветници и 42 са кандидатите за кметове на кметства. Кандидатите за кметове на община Казанлък са и кандидати за общински съветници в съответните листи. Общо 16 са листите на партиите и коалициите за общински съветници, като пълни с 37 имена са само три листи - на Местна коалиция „Алтернативата на гражданите”, на ПП ГЕРБ и на коалиция „БСП за България”.

В състезанието за кмет на община Казанлък се включиха 8 кандидати. Това са представители на ПП ГЕРБ, коалиция „БСП за България”, ПП „ВМРО – Българско национално движение”, ПП „Воля”, ПП „Възраждане”, коалиция „Движение „Заедно за промяна”, коалиция „Демократична България – обединение”, ПП „Съюз на демократичните сили”. В новата история на Казанлък това е рекорден брой кандидати за Кмет на общината. Инициативните комитети са издигнали кандидатури за кметове на кметства. Повечето партии и коалиции имат кандидати за общински съветници и за кметове на кметства, 5 партии и 3 коалиции участват и за кмет на общината.

209 са имащите право на глас в община Казанлък, които ще го упражнят за първи път на Местни избори ‘2019. Четирима са столетниците, които ще гласуват на 27 октомври. Единствен ветеранът от Втората световна война Христо Чукурлиев е с изпълнен век към датата на изборите. Той е роден на 22 септември 1919 година. Останалите трима дълголетници празнуват рождени дни в края на годината.

От общо 64 690 избиратели в общината по предварителните избирателни списъци, гласоподавателите в град Казанлък са 44 360, а в населените места - 20 330. Последните ще гласуват за общински съветници, за кмет на община Казанлък и за кметове на населени места. Това са имащите право на глас в Бузовград, Горно Черковище, Долно Изворово, Дунавци, Енина, Копринка, Крън, Кънчево, Овощник, Розово, Ръжена, Хаджи Димитрово, Черганово, Шейново, Шипка, Ясеново. В три от населените места – Горно Изворово, Средногорово и Голямо Дряново, ще бъдат назначени кметски наместници. В град Казанлък хората ще гласуват за общински съветници и за кмет на общината.

88 са избирателните секции на територията на общината, като 87 са стационарни, а 1 е подвижна. Към момента за подвижната избирателна секция са записани 44 души. 778 са членовете на секционните избирателни комисии.

Общинската избирателна комисия в Казанлък е публикувала на официалния си сайт одобрените предпечатни образци на бюлетини за гласуване на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. в община Казанлък. В сайта на ОИК могат да се видят образците на 18-те бюлетини за избор на общински съветници, на кмет на община Казанлък и кметове на населените места на територията на общината.

Обявени са и избирателните секции, предназначени за гласуване на избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването. Те са 4 и се намират в сградите на детски градини № 2, № 16 и № 22 и в ОУ „Чудомир”. Пред всяка от 87-те избирателни секции в деня на изборите ще бъдат обявени телефонни номера за подаване на сигнали от гражданите към Общинска избирателна комисия, Районна прокуратура и Полиция.

Изборният ден на 27 октомври 2019 година започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Важно е да се знае, че в нощта срещу изборите - на 26 срещу 27 октомври, ще има смяна на времето, като стрелките на часовниците се връщат с 1 час назад.

Местна коалиция „Алтернативата на гражданите” е наследник на „Експерти за Казанлък” и се явява като такава на местните избори тази година. В деня на самите избори - 27 октомври, в „Арсенал” АД има 20 рожденика. Един от тях е кандидат за общински съветник от листата „Алтернативата на гражданите” - това е инж. Янко Запрянов, директор „Технологично и иновационно оборудване“ в „Арсенал“ АД .

Телефонът на Общинската избирателна комисия за връзка с гражданите е 042/98280.