2333 Ивановци вдигат наздравица в Казанлък


2333 са мъжете, които носят името Иван в община Казанлък. Днес те празнуват имен ден – денят на Свети Йоан Кръстител, последният старозаветен пророк, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Името на Кръстителя означава „Благодат Божия”, „Бог е милостив”. Дамите, които носят името Иванка, са 920, Ваня – 278. Прави впечатление, че за 2 години хората, носещи тези най-популярни имена, са се увеличили – през 2018-а Ивановците са били 1755, жените с името Иванка - 653, Ваня - 241, а Ваньовците са били само 16.

На 7 януари 2020 година казанлъчани с името Иван и Иванка са общо 3253. А ако към тях се прибавят и жителите на общината, носещи производни на тези две имена, то днес празнуват над 4000 именици. Да са честити!

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея.

Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на преклонна възраст, когато на баща му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната вест, че жена му Елизавета е заченала техния първороден син.

Свети Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода. Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнството на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: „Покайте се, защото се приближава царството небесно“.

Имен ден празнуват още Йоан, Йоана, Иванина, Ванина, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла.