Фирмени бонуси, преизчисляват пенсиите, замръзват доходите, вдигат възрастта
По- малко безработни и пенсионери.

Минимум 1000 лева еднократно ще дава на висококвалифицирани работници и специалисти „Арсенал“ АД в Казанлък, от началото на новата година, при положение че започнат работа в дружеството. Високата им квалификация и претенциите на кандидатите за работа, че притежават такава, ще се удостоверяват от специална комисия, която по своя преценка може да възложи на кандидатите и техническа задача, в която да защитят високата си квалификация. Сумата ще се изплаща еднократно, като жест към предпочитанията на специалистите за работа в най- голямото дружество в сектор „Машиностроене “ у нас. Бонусът е в сила от първия работен ден на тази година, който е 3-ти януари за фирмата.


Отделно и през тази година работещите в „Арсенал“ ще продължат да получават допълнително като необлагаем доход ваучери в храна, в размер на 60 лева месечно. Запазват се и бонусите за работа в отдалечени от местоживеенето райони, в размер на 150 лева месечно, както и безплатният транспорт за работещи в отделни заводи на фирмата.



От началото на тази година е променен размерът и минималната работна заплата в страната. Хората с най-ниски доходи ще получават 460 лв. минимална заплата - с 40 лева повече от сега.
Според решение на правителството, този размер ще остане без промяна в следващите 3 години, но от синдикатите категорично отказват да приемат това и твърдят, че още тази година ще се опитат да „натиснат“ за минималния размер на работната заплата в страната. За сравнение, в Румъния минималната заплата от вчера е 625 лева.
Без промяна от новата година остава размерът на майчинството у нас, изплащано във втората година или като социално- 340 лева.

С 1% процент по-висока е вече и вноската за пенсия от 1-и януари.
За старини от месечната заплата на хората, родени преди 1-и януари 1960-а година, ще се удържат 18,8%. От доходите на родените след края на 1959-а година пък ще се удържат по 13,8% месечно. Тази тежест ще се увеличи с още един пункт през 2018-та година.
От началото на тази година се променят и изискванията за пенсиониране за трета категория на труд, според заложеното в пенсионната реформа - мъжете ще се пенсионират при навършени 64 години, а жените - при 61 години.

От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на тази година, ще се преизчисляват с по-висок процент за всяка година стаж. Новата методика ще струва на НОИ 113 милиона лева. Преизчисляването заменя осъвременяването, което се прилага до момента.
Пенсиите ще отбележат реален ръст от процент и половина, след като се приспадне прогнозната инфлация за 2017 година.

Пушачите вече ще плащат с между 10 и 15 стотинки по-скъпи цигари. Повече е увеличението за по-евтините марки.
В сила влиза и новият принцип на социално подпомагане за семействата на децата с увреждания - вместо добавки, определени в различни закони, родителите ще получават финансова помощ, според степента на увреждане на детето.

Приходите в бюджета на общественото осигуряване за тази година се очаква да са повече от планираните със 191 милиона лева. През тази година се очаква осигурените лица да са с 4 хиляди повече, по-висок ще бъде и средният осигурителен доход.
В бюджет 2017 на общественото осигуряване се планира средно българинът да се осигурява върху заплата от 809 лева. Това е ръст от над 5 процента, спрямо изминалата.

Очаква се броят на хората с обезщетение за безработица да намалее с 5 000, а броят на пенсионерите да е с 2 000 по-малко, спрямо тази.
Новата година започваме без промяна на данъците и с излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв., според официланите данни.