Ще бъде разработена магистърска програма за завършилите 3 курс на Колежа

200 студенти прекрачват прага на Техническия колеж в Казанлък за новата учебна година. Това е третата учебна година на висшето учебно заведение в града на розите. Колежът посреща студенти в 1, 2 и 3 курс по специалността „Технология на машиностроенето“.

Новата академична година бе открита на тържествена церемония от ректора на Технически университет – София, чл. кор. проф. Георги Михов, който каза, че този Колеж отразява необходимостта от инженерни кадри в региона. Неслучайно Колежът е към Техническия университет в София, който е начело на рейтинговата класация сред висшите учебни заведения в сферата на машиностроенето. „Градът, регионът, държавата имат нужда от вас и вашите знания, бъдещето ви принадлежи“, обърна се проф. Михов към колежаните.

По думите на Галина Стоянова, по време на чийто втори мандат като кмет на община Казанлък бе открит Техническият колеж в града, той е пример как бизнесът и академичната общност трябва да си партнират. Колежът отговаря на потребностите на бизнеса от висококвалифицирани кадри.

Изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев подчерта, че Казанлък е най-индустриалният район в България, защото на 1000 души население има най-голям процент работещи в промишлеността. Той отново припомни, че заслуга за Колежа имат обединените усилия на общинското ръководство, бизнеса в града и академичното ръководство на ТУ-София. Благодарение на мащабната дарителска кампания, инициирана от „Арсенал“ и подкрепена от останалите предприятия, Колежът разполага с напълно обновена база.

Николай Ибушев акцентира върху това, че в Казанлък има предприятия, които развиват своята дейност в изключително широк диапазон на машиностроенето, което дава уникална възможност на студентите да придобият познания и практически опит в различни области и да ги прилагат в своята работа. „Продължавайте да се учите и елате обратно на работните си места, след като завършите, защото нещата в Казанлък стават все по-добри, особено след предстоящите избори“, апелира Николай Ибушев. Той е и водач на листата на Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“, наследник на "Експерти за Казанлък", която е под № 70 в бюлетината за общински съветници на Местни избори '2019. „Ние, представителите на бизнеса, сме отворени за вас“, допълни изпълнителният директор на „Арсенал“ АД.

Прокуристът на „М+С Хидравлик“ Владимир Спасов сподели, че с откриването на Колежа се е сбъднала неговата и на поколения казанлъчани мечта за висше учебно заведение в града. Според него, ще има нужда и от разкриването на нови специалности.

Проф. Ивайло Ганев, директор на Технически колеж – Казанлък, акцентира върху факта, че тук се реализира нов подход на обучение – студентите учат и работят в своя град, имайки възможността да получават теоретични знания от висококвалифицирани преподаватели и да се обучават практически в самите заводи. Учебната програма е съобразена с нуждите на бизнеса. Предстои за бъде разработена, отново съвместно с бизнеса, магистърска програма, като обучението ще бъде 2.5 години, допълни проф. Ганев. Така студентите на Колежа след завършен 3 курс и взет държавен изпит ще могат да запишат магистратура.

На официалната церемония присъстваха още проф. Любомир Димитров, заместник-ректор на ТУ-София, доц. д-р Пламен Угринов, организатор на учебната дейност в Колежа, преподаватели, колежани, представители на фирмите.Церемонията бе съпътствана с водосвет, с внасяне на знамето на ТУ-София, както и с химна на висшето учебно заведение, който се изпълнява от неговия популярен възпитаник - Михаил Белчев.