15 държави от ЕС вече признават COVID сертификатите

Петнадесет от 27-те европейски членки вече приемат и издават цифрови COVID сертификати за ЕС, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, демонстрирайки своя в сряда, след като Белгия официално се присъедини към европейския портал.
"Много съм любопитна как ще работи", каза Фон дер Лайен, която смята да го изпробва в Португалия и Испания. Председателят на Европейската комисия се ваксинира с ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" през пролетта.
Европейският COVID сертификат, който официално влиза в сила на 1 юли, дава възможност на ваксинираните да пътуват без допълнителнителни тестове и карантина, както и на преболедувалите, идващи от държави с ниско разпространение на инфекцията. Европейски удостоверения могат да получават и изследваните с огрицателен PCR или антигенен тест.
Сред държавите, които вече използват общата система за проверка на автентичността на сертификатите са: България, Белгия, Чехия, Германия, Дания, Гърция, Хърватия, Исландия, Италия, Литва, Полша и Португалия.

Dnevnik