Броени седмици преди изборите, все още голям процент (25,9%) от хората не знаят, че участието във вота е задължително, 5,7% ще използват квадратчето "Не подкрепям никого".


На около 10% преднина може да разчита кандидат-президентът от ГЕРБ Цецка Цачева пред основния си опонент ген. Румен Радев (БСП) на първия тур от президентските избори. Това показват резултатите от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА..


За председателя на парламента биха гласували 21,7 на сто от анкетираните, но изчисленията на агенцията показват, че при очакваните от нея около 3 млн. участници във вота Цачева ще получи 32%. За бившия командир на бойната ни авиация процентите са съответно 14,8% и 22%.


Красимир Каракачанов е убедително трети с подкрепата на 9,1% от вероятните гласували (и 6,4% от анкетираните), а след него се нареждат Ивайло Калфин (6,3% от вероятните гласували), Трайчо Трайков (5,6%), Веселин Марешки (5,3%) и Татяна Дончева (3,3%). Сред кандидатите с над 1% подкрепа са бившият премиер Пламен Орешарски (2,8%) и Жорж Ганчев (1,4%). 5,7% ще използват квадратчето "Не подкрепям никого".


При въпрос в свободна форма и без значение от личните предпочитания, над една трета от запитаните са на мнение, че Цецка Цачева ще спечели изборите, докато ген. Радев остава далеч назад с 16,1%.

Профилът на президента: мъж (според 55,2%), центрист или десен (според общо 43,4%), професионален политик (52,3%) и евроатлантик (според 45,4%). Прави впечатление, че профилът от изследването се разминава с електоралните предпочитания за конкретните личности (най-близо до него е Трайчо Трайков, който е едва пети-б.р.).


Влиянието от дебата и кампанията


48% от гледалите дебата между Цецка Цачева и Румен Радев в ефира на bTV са на мнение, че генералът е бил по-убедителен, докато на противоположната позиция са 34% (а 11 на сто смятат, че и двамата са били неубедителни). Сред тези, които не са гледали дебата, но са получили информация за него, процентите се обръщат в полза на председателя на Народното събрание.


Броени седмици преди изборите, все още голям процент (25,9%) от хората не знаят, че участието във вота е задължително. Малко под 74% са тези, които са заявили пред агенцията, че ще гласуват.


Развитие на втори тур

Центърът за анализи и маркетинг е поредната агенция, която прогнозира тежък балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев. 43% от вероятните гласували биха подкрепили нея, а 41 – него, но при 10%, които не са решили за кого ще гласуват. Цачева с около и над 20% преднина би победила всеки от останалите по-изявени кандидати – Каракачанов, Калфин, Трайков и Дончева.
Референдумът57,9% са тези, които със сигурност ще се включат в инициирания от "Шоуто на Слави" национален референдум за промяна на изборните правила. Сред подложените на гласуване въпроси, с най-голяма подкрепа (над 60 на сто) е намаляването на субсидията на партиите на един лев за всеки действителен глас. Мажоритарният избор на депутати се подкрепя от 57 на сто от запитаните, а задължителното гласуване - от почти 44 на сто.
Проучването е на Центъра за анализи и маркетинг, направено сред 1009 души. То е проведено по домовете на участниците между 15 и 22 октомври. То е част от собствената изследователска програма на Центъра за анализи и маркетинг и е финансирано от Центъра.Източник: Епицентър, бг