Специален АГ-сектор за бременни и родилки с COVID-19

Със Заповед на министъра на здравеопазването е създаден Експертен консултативен съвет по въпросите за оказване на медицинска помощ на бременни и родилки в условията на епидемично разпространение на COVID-19. Разработени са общи правила и алгоритми за поведение при бременни, родилки и новородени с COVID-инфекция, които са предоставени на лечебните заведения, оказващи родилна помощ. За координатор за област Стара Загора е определен доц. Николай Лазаровq началник на Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД - Стара Загора, съобщават от РЗИ в областния град.

Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология на Университетската болница са единствените на територията на област Стара Загора с най-високото трето ниво на компетентност. С цел осигуряване на необходимата медицинска помощ за бременни и родилки, положителни за COVID-19, в лечебното заведение се създава специален сектор, като са спазени всички противоепидемични правила за изолиране и непресичане на потоците.

В останалата база на Клиниката по АГ ще се приемат за лечение, наблюдение или раждане бременни и родилки с отрицателни лабораторни изследвания за COVID-19 и с риск от раждане на недоносен плод, бременности с повишен и/или реализиран риск, за които се изисква медицинската помощ да бъде оказана в структура с най-високо ниво на компетентност.

Бременните, при които липсва повишен риск и не се очаква раждане на недоносен плод, ще бъдат приемани в останалите две лечебни заведения, оказващи родилна помощ в град Стара Загора, при спазване на изискванията на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.