Скромно, но от сърце патриотични организации почетоха Деня на победата


72 години от края на Втората световна война почетоха днес представители на патриотични организации в Казанлък. Денят на победата на Съветската армия и на съюзническите войски над нацистка Германия бе отбелязан скромно в Казанлък, но с уважение и признателност към всички онези воини, дали живота си за един по-добър и мирен свят.Представители на редица патриотични организации като Радион Попов от Националния комитет за войншките паметници, Емил Хаджиев от Съюза на запасните подофицери, Йордан Маринов от Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество училища почетоха паметта на войници от Червената армия, останали завинаги на българска земя. Заедно с тях бе и бившият руски офицер от Далечния Изток Константин Арнет, който от 3 години е избрал за свой дом село Габарево. Цветя на признателност бяха положени на Паметника на воините от "ервената армия, издигнат в гробищния парк на село Копринка, редом до Паметника на военната лекарка Надежда Розенфелд.


Мемориалът в Копринка е първият паметник на Съветската армия у нас, издигнат след края на тоталитарното управление. Той беше изграден и открит на 9 май 2015 г. в чест на 70-годишнината от победата във Втората световна война. Построен е изцяло със средства на дарители от България.


Погребаните в казанлъшкото село войници и офицерите са руснаци, украинци и арменци от лазарета на Червената армия, който е бил изграден в старото училище на Копринка и е бил ръководен от лейтенант д-р Надежда Розенфелд. 28-годишната лекарка е помагала и лекувала и местните хора, спомнят си старите жители. Войниците и офицерите са починали по време на престоя в лазарета от раните си, а самата д-р Розенфелд, заедно с един офицер и един войник загиват в автомобилна катастрофа. Седмината погребани в Копринка не са успели да стигнат до Берлин и остават завинаги част от „Безсмъртния полк“ на войната.Мемориалът в Копринка е надгробен. Той допълва надгробния паметник на военната лекарка лейтенант Надежда Розенфелд, поставен от нейни роднини през 1969 г. Двуметровият монумент, изработен от скулптора Виктор Бокарев е докаран с влак от Челябинск. От 90-те години насам, останалите 6 гроба на воини от съветската армия в гробищата на Копринка са оставени запуснати и безпаметни до изграждането на мемориала с имената им през 2015 г.Представителите на патриотичните организации положиха цветя и на Паметника на загиналите жители на село Копринка в Балканската, Междусъюзническата, Първата световна и Втората световна войни. Това е първият паметник на загинали български войници, изграден в годините на демократичните промени в общините Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Николаево и Гурково с усилията на Националния комитет за войнишките паметници и останалите патриотични организации в Казанлък. 42-та паметника в региона са издигнати с дарителски средства.