КЕВР ще реши за новите цени на тока до края на месеца Поскъпване на тока средно с 1,4% от 1 юли и поевтиняване на топлата вода и парното средно с 8,44 на сто, прогнозира Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
Според публикуваната от КЕВР информация с предложенията на електроразпределителните дружества за нови цени на тока в периода 1 юли 2024 г. - 1 юли 2025 г. най-сериозно ще е увеличението на цените за клиентите на „Електрохолд“ в Западна България - 2,74 на сто. Там дневната тарифа ще поскъпне с 2,72%, а нощната с 2,81%.
Предложените цени от EVN в Южна България, където попада и Старозагорско, ще доведат до средно увеличение от 1,46%, като по-сериозно е увеличението при нощната тарифа - 2,54 на сто.
В Североизточна България „Енерго-про“ намалява леко цената на тока - с малко под 1%. Дневната тарифа поевтинява с 0,91 на сто, а нощната с 0,86%. Въпреки намалението, цените на електоенергията в региона остават най-високи за дневната тарифа в сравнение с останалите два региона.
Окончателни решения ще бъдат взети в края на месеца. През следващата седмица ведомството ще проведе открито заседание, на което ще бъдат обсъдени прогнозите.