Емил от "Кармен" е единственият първокласник в ПУ "Д-р Петър Берон" в Мъглиж
Емил от ромския квартал "Кармен" в Казанлък ще е единственият първокласник тази година в помощното училище за глухонеми деца „Д-р Петър Берон“ в град Мъглиж. Освен него в училището от 1-ви до 8 клас ще участ още 37 ученика, с различни увреждания. Училището, което е със статут на интернат ще започне новата учебна година без дефицит на преподаватели и възпитатели, каза за сайта zakazanlak.bg Димитрина Станчева, директор на училището.
Заради спецификата на учениците и техните специални нужди, класовете са максимум от по 8 ученика, като с всички тях се провеждат и индивидуални обучения и терапии. Настанените деца в училището-интернат са с множество увреждания, част от тях са сираци, а други са от семейства с ниски доходи или са изоставени. Тази година 8 ще са и новите ученици в различни класове, които ще пътуват от двата Центъра за настаняване от семеен тип, изградени по различни проекти в Казанлък, с помощта на общината. За тях управата на помощното училище е осигурила безплатен ежедневен транспорт.
7 хиляди лева е издръжката на един ученик от подобно специализирано училище на година, които държавата заплаща на бюджета на училището. Средствата не са достатъчни, но въпреки това проблеми с храната нямаме, тъй като на нуждите на учениците ни винаги се отзовават добри хора и фирми, които помагат, каза още Димитрина Станчева. Помощното училище за глухонеми деца в град Мъглиж е създадено през 1958 година и до момента не е затваряло врати.