Общината спечели на първа инстанция делото за рухналата стена на Математическата гимназия

Община Казанлък осъди на първа инстанция строителната фирма, отговорна за срутилата се стена на ПМГ "Никола Обрешков" по време на строежа на новата сграда на Националния център по природо-математически науки към гимназията. Общината спечели делото и срещу двете застрахователни дружества във връзка с изплащането на обезщетение, съобщава общинският пресцентър.

Съгласно решението на Софийски градски съд фирмите следва да заплатят на Община Казанлък сумата от 357 074,34 лв., като така я обезщетяват за претърпени имуществени вреди, вследствие срутване на част от сградата.

Инцидентът с падналата стена на Математическата гимназия се случи на 22 юни 2015 година при изкопни дейности за изграждане на новия корпус, предназначен за Национален център по природо-математически науки. Нямаше пострадали ученици от учебното заведение и работници на строежа. Още тогава Община Казанлък предприе всички необходими действия, както по обезопасяване на района и на самата сграда, така също и по установяване на причините и отговорността за създалата се ситуация.

Решението на Софийски градски съд подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.