За първи път през 2019 година Община Казанлък и Центърът за творческо обучение ще предоставят две пълни стипендии за космическия лагер Space Camp Turkey на двама казанлъшки ученици. Кандидати за участие в конкурса могат да бъдат ученици от община Казанлък на възраст между 9 и 15 години, които владеят добре английски език, съобщава общинският пресцентър. Желаещите да участват трябва да подготвят авторско есе или видеоесе по една от темите „Промени ли NASA света за 60 години?“, „Екзопланетите - Нови светове“, „Изненада! Аз съм извънземно!“

Конкурсът е организиран от новосъздадената форма на сътрудничество между Община Казанлък и Центъра за творческо обучение в областта на образованието. Община Казанлък вече няколко години подпомага финансово участието на казанлъшки ученици в тренировъчните лагери на НАСА в Турция, но за първи път поема ангажимент за една пълна стипендия в размер на 1250$, която покрива разходите по пътуването, престоя и храната на едно дете. Втората стипендия се осигурява от Центъра за творческо обучение.

Отличените стипендианти ще участват в Space Camp Turkey в една от седмиците 30 юни-6 юли, 14-20 юли и 18-24 август 2019 г.

Обемът на конкурсните есета не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути. Кандидатстването е организирано онлайн през линка http://spacecamp.cct.bg/. Крайният срок е полунощ (00.00ч.) на 7 февруари 2019 г.

След първо класиране всички кандидати трябва да представят снимка от бележник за съответния учебен срок, както и две препоръки от учител - по английски език и по наука. В рамките на до 200 думи препоръките трябва да съдържат информация за навиците на кандидата, поведение в час, любознателност, увереност на самия преподавател, че препоръчаното момиче или момче ще представи успешно България и своето училище на международния космически лагер в Измир.


Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000г. в гр. Измир, Турция по модел на NASA като един от едва трите подобни центъра на планетата. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който вече 15 години работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey.

За допълнителни въпроси: е-mail:spacecamp@cct.bg или на телефони 02/408 03 26, 0882 506 425.