Две нови пластики ще бъдат поставени в парк "Розариум". Това ще бъдат вторите скулпторни композиции, които ще красят парка. Община Казанлък награди днес, 3 юли, авторите на идейните проекти за тях, излъчени с най-голям брой точки. Това са Велин Дечков за неговия проект „Пламък“ и Светослав Недев за „Вечнозелената клонка“. Наградите връчи кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя честити на победителите и пожела успешна реализация на техните идейни проекти. Наградите за творческите произведения бяха финансово поощрение за авторите, съответно с 1000 и 800 лв, съобщава общинският пресцентър.

Община Казанлък обяви конкурса за идеен проект на съвременни пластики в градска среда – парк „Розариум“, в началото на месец април. На предизвикателството към творците за съвременни визуални решения за публични пространства те откликнаха с 11 творби. Измежду тях нарочна комисия класира най-добрите. Наградените идейни проекти ще позволят на Община Казанлък да възложи впоследствие изработката на 2 броя нови скулптурни композиции.

Журито, определено със заповед на Кмета бе в състав арх.Георги Стоев - главен архитект на Община Казанлък, Апостол Заров – художник, член на СБХ, Христо Генев – директор на Художествена галерия – Казанлък, Иван Найденов – дизайнер, и Красимир Младенов – скулптор, член на СБХ - Стара Загора. След проведени две заседания през месец юни и обстойно разглеждане на представените идейни проекти и придружаващата ги документация и съобразно целите на конкурса Комисията избра посочените идейни проекти за реализация.

Предстои обявяване на конкурс за нови, интересни, оригинални идеи и концепции за скулпторни композиции в градската среда на Казанлък, „Розариум“ за третата двойка постаменти в парковото пространство.

Инициативата е част от политиката на Община Казанлък за утвърждаване на Града на розите като съвременен европейски град, познат не само с културно-историческото си наследство, но и с високите си съвременни изисвания към пластичното изкуство.