Нов живот за стъклените плаки на Антип Обущаров

Фотограф-художникът Александър Иванов е съставител на фотоизложбата и фотоалбума, които чрез плаките на Антип Обущаров връщат времето в Шипка със 100 години назад

"Антип снима животът в село Шипка - такъв, какъвто го е видял в периода 1906-1931 година. Четвърт век - време на бедност и охолство, мир и война, подем и погром.
Неговото ателие е на открито - цялото село с околностите. Постановъчните си фотографии Антип прави около манастира, пред училището и пощата, сградата на семинарията или по домовете на съселяните си. Забележителни са неговите репортажи от селския живот (на нивата, в кръчмата и в розоварната, на планина и река...), животът - от раждането до смъртта. Снима близките си, приятели, гости на селото и манастира. През май 1925 година е принуден да заснеме труповете на убитите си близки - майка, сестра и зет - близък приятел. Участник е в двете войни, Междусъюжническата и Първата световна, като полкови фотограф към 23-ти пехотен Шипченски полк.

Извън автора, другия творец се оказва Времето: то действа посредством влага и светлина, които довеждат трайните изменения в емулсионния слой на плаките и са следствие от физико-химични процеси на стареене, деструкция и разпадане на сребърния халогенид в емулсията. На места, върху първоначално запечатаните образи, се наслагва творението на времето. Така, бавно и полека (като в приказките), за 100 години То извайва съвършено абстрактни графики, в които отсъства Антиповият свят.

Другаде има странна симбиоза между творците. Сякаш времето се е постарало да украси по неповторим и избирателен начин определени образи, други — да заличи... Така реалният свят на Антип Обущаров придобива друг — нереален привкус, гарниран с благородната патина на времето.

С благодарност и признателност към личността на Антип Обущаров и поклон към великия съзидател и творец — Светлината."

Автор: Александър Иванов

А ето и историята от откриването на стъклените плаки на Антип Коев Обущаров до възстановяването им, която разказва фотограф-художникът Александър Иванов:

„Преди шест месеца в ръцете ми попаднаха над 500 стъклени плаки, на неизвестния / поне за мене/ Антип Коев Обущаров – фотограф от Шипка. Плаките са от периода 1908-1931 г. и са притежание на Музей „ Чирпанлиева къща“ в Шипка. Състоянието им не е добро, защото са стояли близо 75 години под стълбището в родната къща на Антип, след това още 25 – в Музея. След селекция, визуализиране и почистване, сканирахме 145 плаки. Ангажирах се да бъда съставител на ретроспективна фотоизложба и луксозен фотоалбум с двуезична монография на Антип Обущаров по повод 160-годишнината от основаването на НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка. Разровихме архивите в „ Чирпанлиевата къща“, от наследниците на Антиповите братя в Шипка получихме множество фамилни снимки, дойдоха и десетки картички от частни колекционери. Казанлъчанка, живееща във Франция, се ангажира да напише монография за Антип. Обединихме усилия с Музея на фотографията в Казанлък и издирихме още снимки и информация от Държавни архиви в Пловдив, Велико Търново, Хасково, Сливен, Габрово, Плевен, от музеите „Искра" и „Шипка –Бузлуджа“ в Казанлък, военни архиви.

Животът на Антип Обущаров ни се разкриваше снимка по снимка, черпехме информация основно от надписи върху снимки и картички, от оскъдни обяви и публикации в казанлъшкия в-к „Искра“ за периода. Животът на Антип се оказа невероятен сценарий за филм – дърводелец, изобретател, артистичен и музикален талант, активен общественик с леви убеждения, но преди всичко фотограф – специализирал девет месеца във Виена през 1915-та. Участник е в двете войни – Междусъюзническата и Първата световна като полкови фотограф към 23-ти ПШП", разказва Александър Иванов.

„Шипченци, тези боси деца от Антиповия стъклен свят, са вашите бащи и деди, майки и баби – вашата фамилна история на поколение, дало всичко от себе си, за да ни има нас днес. Уверявам ви, всичко което правим в момента, е единствено с цел да покажем на вас и на света животът в селото преди сто години, да извадим от забвение личността и таланта на Антип Обущаров – в негова памет!”, категоричен е известният фотограф от Казанлък, който е приел възстановяването на вековните кадри като своя кауза.

Откриването на изложбата се посвещава на 133 години от рождението Антип Обущаров и ще бъде на 14 август 2021 г. от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.