Химн възпя бар „Газар“


От първите минути на новата 2020 година едно от емблематичните места, по пътя към село Ясеново, Казанлъшко- има свой химн.

Това е бар „Газар“, който посреща приятели от близо и далеч, както и съмишленици и любители на българската земя.И работата по нея.
Премиерата на химна на бар „Газар“ бе веднага след речта на президента и „Многая лета“, в навечерието на новата година.
Така стопаните на бара „влизат“ в новата година с двойна крачка: освен емблема, барът им вече има и .. свой химн.
Барът, който всъщност е фургон. Подреден е с българска посуда и покъщнина, която го превръща в уютно място за чаша кафе или вино, раздумка или отдих на приятелите, бившите и настоящи колеги на Начо и Начко.
„Барът“ е на територията на един от най- големите пчелини в региона –„Медената долина“, в който братовчедите Начко и Начо отглеждат етерично –маслени култури и над 300 кошера с пчели.От меда двамата произвеждат различни продукти, сред тях и добилия вече голяма известност и търсен имуностимулатор.
Именно покрай меда, хубавото вино и сладката призказка, гарнирана със здрава работа, се ражда идеята за химна на бар „Газар“.
Авторите му са бивши колеги на двамата земеделци, които заменят годините в чужбина със здраво сродяване с полето и „Медената долина“. В промеждутъка работят за кратко в Института по хидравлика в Казанлък, където именно се срещат с двамата непоклатими рокаджии и колеги от младежката рокерски група, популярна през 90-те години в Казанлък- „Изток 20“. Милен Йошков и Илко Елкин.До 2002 година Милен и Илко забиват в различни групи, имат свои песни, правят записи.Бившите възпитаници на двата казанлъшки техникума преди- по хидравлика и по механотехника, се срещат в Инстистута по хидравлика, където са колеги в един цех. Илко работи на програмна машина, а Милен е монтьор.
И в бар „Газар“.
В името на феноменалното село Ясеново и многото приятели там, част от които са и стопаните на бара, решават, че бар „Газар“ заслужава нещо повече от просто лого.
Така се ражда идеята да се направи песен за уютния фургон, чието име пък "ръсело" неповехнали спомени на бащата на Начко по някогашен бар „Гъзар“, в Казанлък.
Вдъхновението за текста застига Илко Елкин по време на .. работа.
Грабва молива и .. на крак се ражда уникален текст. Споделил го с фенове и те отсекли: ще стане песен.
После идва и мелодията в главата му.
Аранжиментът и записът, както и специалната миксираща обработка прави Милен Йошков.
Така двама от музикантите на бившата група „Изток 20“ се събират на първата репетиция в края на ноември миналата година. След близо 18 годишно прекъсване на топлата връзка с музиката.
И се почва.
Репетиции, работа по звука.
Барабаните удря Елкин, а всичко що е китара е дело на Йошков. Дуетът между Дева и Рак е бетон. И тъй като групата е в по-камерен състав, се налагат и записи на отделните партии. Поотделно.
В изпипването на музикалния продукт се включват всички колеги на Елкин и Йошков.Слухари и техничари. Своеобразната музикална манифактура се грижи и за изработката на стойките за микрофони и други джаджи.
Прослушва се качеството на звука, „бута“ се нещо кабелно. Така навръх новата година химнът на бар „Газар“ е готов.Правят се и първите 4 диска със сингала. Бутик.
Целта е стопаните на бара да бъдат зарадвани, за да им спори в начинанието през всичките следващи „медени“ години. Както и да омягьосат новата им идея за строеж на бунгала за апитерапия /лечение на основата на пчелни продукти/, с успех.
Пак в „Медената долина“ край Ясеново.

Записът на „бар „Газар“ е излъчен директно по фургонния канал и през монитора на телевизора в бара.
Фурорт е пълен.
Шаш няма.
Следват бурни и нестихващи ръкопляскания.
Премиерата на видеоклипа, създаден от „МилEлкин records продукт“ се полива до зори.
А Ясеново осъмва с новина.


По време на промото на видеото към химна на „бар Газар“присъства само авторът на текста и барабанист Илко. Соло и бас китарата на Милен посреща новата 2020 в други териториални ширини.
Илко обира първоначалната слава.


За сметка на тази, която тепърва ще налази авторите на химна на „Бар Газар“ и „Медената долина“, навръх празника на виното, лозарите и прочие приятели на Ясеново, който ще се празнува на 8-ми февруари. Тогава ще е още по- голямата премиера на химна: пред ясеновското гражданство.


Клипът на „Бар Газар“ вече е завъртян и в www.youtube.com, където има над 100 гледания.
Със сигурност славата пред авторите му тепърва предстои. Илко и Милен имат още музикални планове.
Често ги прецаква времето, което било ..дефицит.
Макар и любители на по-твърдата музика, нишани по която заседнали в дългокоси ученически снимки, са убедени, че създеният с много страст и отношение, с много мерак и старание химн, се е получил.
И най- важното, постигнал е целта си:
да зарадва приятелите и да им донесе невероятни емоции на прага на новата година.


И ако отнякъде тези дни, оттук до края на света, във въздуха „щракнете“ рефрен от рода на „винаги ще сме заедно, в хубави и в лоши дни приятели оставаме завинаги“, да знаете:
Приятелите са там: „ в бар „Газар, ако искаш с нас ела, в бар „Газар“, чувствай се като цар“.
Бар „Газар“ в „Медената долина“ .

Бар „Газар“
Текст и музика Елкинандо

Навън е студ и сняг вали,
Но к,во от туй нали сме ний
Добре дошли в „Медените долини“ /2/


Припев:
В бар „Газар“ пиеме си ний сега.
В бар „Газар“, ако искаш с нас ела.
В бар „Газар“ чувствай се като цар./2/


Наздравици ще вдигаме.
До сутринта ще пиеме.
И никога няма да се караме./2
/
Припев:

Винаги ще сме заедно.
В хубави и в лоши дни,
приятели оставаме завинаги
./2/
Припев:

Бел.авт:

За стриктните наблюдатели на правилния правопис е важно уточнението, че в името на бара няма правописна грешка.
„Заведението“ в „Медената долина“ е наречено и изписано точно по този начин „Газар“, като кавър на някогашен известен казанлъшки квартален бар-кръчма.Видеото тук: https://www.youtube.com/watch?v=M5JlzDJNhdY