Гергана Атанасова от Казанлък е новият носител на Голямата награда от тазгодишното издание на Националния конкурс за любовна лирика "Магията Любов".Очевидно, ако има някаква символика в днешния ден, то това е един хубав символ - ако може изобщо да се постигне безсмъртието, то е възможно единствено в любовта, каза носителят на статуетката за първото място, Гергана Атанасова. Само преди по-малко от месец, тя спечели и наградата на литературен конкурс в Пловдив, носител е и на редица други национални поетични отличия, но от "Магията Любов", до сега имаше само по-скромни награди. Гергана е адвокат по професия и работа, но поетичната общност в Казанлък и страната, я познава повече чрез написаното от нейното изящно словесно перо. От тази година носителят на Голямата награда получава статуетка на казанлъшкия склуптор Николай Фитков - "Аполон". Има и парична премия от 500 лв.

Тея Монева е носител на втората награда, третата отиде в Стара Загора, при поета с китара Йордан Пеев за стихотворението му "Жена".

Догодина конкурсът става международен, обяви при връчването на наградата от името на Община Казанлък, ръководителят на Отдел "Култура", Сребра Касева. Ще бъде издаван и Алманах на конкурса с най-добрите стихотворения от годишното издание. Конкурсът от 2016-та година ще бъде част от Общинския Културен календар от събития, който се финансира от местния бюджет.Сегашният формат на конкурса, който ангажира общинските културни институти и общинския вестник, вероятно ще се запази, предвид успешната си реализация тази година, стана ясно още от заявените намерения на Община Казанлък.

Конкурсът се проведе за 15-та поредна година, за пръв организаторите са във формат:Община Казанлък - Литературно-художествен музей "Чудомир"- Общинска библиотека "Искра" - вестник "Искра". Казанлъшкият общински вестник е оснаветл на конкурса, чиято кръстница е Тотка Гечева, тогавашен ръководител на Общинския Отдел "Култура", който финансира събитието. През последните години конкурсът намери други организатори и съорганизатори, миналата година той беше организиран от ентусиасти от Сдружение "Кула".

Над 250 поети от България, Канада, Испания, Франция и Сърбия участваха в 15-тото юбилейно издание на конкурса „Магията Любов“ в Казанлък. Казанлъшкият любовен конкурс е първият в страната, възниква по идея на Петър Марчев и Данаил Парнаров от общинския вестник „Искра“ и се осъществява с подкрепата на тогавашния общински отдел „Култура“.

Първоначално наградите сe раздават в последния неделен ден от Празника на розата през юни – идеята е близостта с рождения ден на „Искра“, създаден от Петър Топузов на 1-и юни 1924-та година. В последствие няколоко поредни години „Магията Любов“ е част от литературната програма на Чудомирови празници, после отново се връща изцяло под егидата на „Искра“. Последното издание на конкурса бе организирано от Сдружение „Кула“ с подкрепата на Общината, която тази година е основен организатор.

Журито тази година е председателствано от поета Румен Денев, членове са Сребра Касева, ръководител на Отдел „Култера“ в Общината, както и директорите на двата културни института, ангажирани с провеждането на конкурса – Анна Кожухарова от библиотеката и Добрина Матова от Музея на Чудомир. В журито е и управителят на общинския вестник „Искра“ - Кристалина Вълчева.

Много от чуждестранните пратки в състезаващите се стихотворения са от българи по света, но е подадено и стихотворение на чист сръбски език, придружено с превод на български.Авторът му – Найден Стоянович е сред номинираните 36, от които по точкова система са излъчени победителите.

В годините назад вече известни и обичани български поети проходиха в „Магията Любов“. Имена като Петър Чухов, Румен Денев, Аксиния Михайлова, Димитър Гачев, Валери Станков, Александра Чаушева, Димитър Краев, Женя Димова, Мария Донева, Мая Далгъчева, Лъчезар Лозанов, Гергана Атанасова, са сред отличените и номинираните поети на Магията.

През годините журито са председателствали професорите Огнян Сапарев и Светлозар Игов, в журито са били поетите Гриша Трифонов, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Георги Господинов, както и много от носителите на Голямата награда на конкурса.