Артисти и публика пяха заедно любими руски песни снощи в Казанлък „Смуглянка“, „Катюша“, „Темная ночь“, „День победы“, „Очи черные“, песента от филма „Белоруската гара“, „Поручик Галицин“ и още десетки любими руски песни вдигнаха на крак снощи сърдечната публика в камерната зала на Дома на културата „Арсенал“ с изпълнениета на Елена Маленких и Иля Баланчук, изпълнители от Държавния академичен уралски руски народен хор.
Елена Маленких е носител на наградата ”Най-добра певица” в конкурса „Златен цилиндър” 2011 г. Тя е артистка на естрадата и музикалния театър, носител на призови награди в общоруски музикални конкурси, участник в културната програма на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Иля Баланчук е тенор. Преди да пее, той е бил балетист, както и неговия баща.
Двамата изпълнители са за втори път у нас. През миналата година са били гост-артисти на фестивала „Пусть всегда будет солнце!“, свързан със Националния събор на русофилите на казанлъшкия язовир „Копринка“ всеки септември.
Познатите у нас от близкото минало руски военни, народни песни и романси, авторски песни и популярни естрадни парчета от репертоара на Алла Пугачова, разчувстваха дошлите за концерта казанлъшки семейства от българо-руски бракове, преподаватели по руски език, бивши възпитаници на съветските висши училища в Тула, Санкт Петербург и Москва, активисти на местното русофилско дружество или просто - любители на руската песен. В залата, обяснимо имаше и ярко арсеналско присъствие, в лицето на Владимир Чучумишев, ръководител на отдела за техническо развитие, председателя на КНСБ – Атанас Бозов и на синдиката в Завд 4 – Мария Мазнева. Повечето бяха дошли със семействата си. Както е известно, в казанлъшката оръжейница, има силно русофилско лоби, поради факта, че огромната част от висшите специалисти там, се завършили университети в Русия.
Концертът в Казанлък бе организиран от местното дружество на русофилите, чийто председател Ангел Попов посрещна гостите, заедно с учредителя на националното сдружение и почетен председател на организацията в Града на розите, Георги Захариев.
В края на вечерта, в която изпълнители и публиката пяха заедно „Подмосковные вечера“, артистите получиха подарък от шипченци, връчен от Гина Хаджиева – значки и сувенири с изображението на Паметника на Свободата на Орлово гнездо и Храм-паметника „Рождество Христово“ в историческото градче, свързано с националното Осбобождение на България след Руско-турската война от 1877-78-ма година.